Министарство здравља забранило увоз ХИП хране за бебе

5 марта, 2017

У кашицама за бебе произвођача “ХИП” пронађен је повећан садржај арсена, саопштено је из Министарства здравља.

Обавештавамо јавност да је санитарни инспектор Одељења за санитарну инспекцију, Одсека за санитарни надзор за гранично подручје Београд, донео решење увознику “Алца трговина” из Београда, о забрани увоза дијететског производа, храна за одојчад и малу децу “ХИП Био Инстант кашица – пиринчане пахуљице”, 20 г нето, лот: 6001791, извозника “ХИПП ГмбХ & Цо. Еxпорт КГ Аустрија”, због тога што наведени производ не одговара условима прописаним Законом о безбедности хране и Правилником о здравственој исправности дијететских производа у погледу повећаног садржаја арсена – наводи се у саопштењу Министарства.
Као наводе даље, лабораторијску анализу је извршила овлашћена и акредитована лабораторија Градског завода за јавно здравље Београд, а увозник се изјаснио да не жели суперанализу предметног узорка.
Решењем је наређено да се предметна пошиљка врати испоручиоцу или на безбедан начин уништи преко овлашћене организације.
ХИПП: Храна за промотивне сврхе
У компанији “Алца”, која је увозник производа аустријског произвођача “Хипп”, истичу да је спорна храна за бебе била намењена у промотивне сврхе.
– Реч је о узорку од 20 грама који се није продавао нити ће се продавати, нити има везе са редовним артиклом. Тај узорак смо добили из Аустрије и утврђено је да има арсена у количини која је дозвољена по стандардима Европске уније, али није по нашим. Због тога смо одмах одустали од даље анализе јер нисмо ни намеравали то да продајемо – каже Марија Ђорђевић, бренд менаџер “Алце”, и додаје да су сви “Хиппови” производи на тржишту потпуно здрави.

Опасан отров који изазива рак

Арсен је познати канцероген који повећава ризик од кардиоваскуларних и имунолошких болести, као и различитих облика карцинома. Он утиче на ДНК и мења га.
Повезан је и с дијабетесом и оштећењем нервног система, али и с раком плућа и бешике. Посебно је опасан за децу, а установљено је да чак и бебе у материци имају слабији имунитет ако је мајка у трудноћи јела пуно пиринчаних производа.
Извор: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама