Младе маме суочене са новом неправдом од 1. јануара 2023.

Новим повећањем минималне зараде које је најављено за 1. јануар наредне године, нису обухваћене жене на породиљском боловању и боловању ради неге детета, упозорава Центар за мaме.

“Од првог јануара наредне године очекује нас најављено повећање минималне зараде за све грађанке и грађане наше земље, која би требало да износи 40.020 дин. Међутим, у све грађанке и грађане не спадају и породиље, односно жене које су на породиљском одсуству или које су на одсуству ради неге детета. Оне међу њима које имају минимална примања, наставиће да примају претходни износ минималне зараде док се не врате на радно место.” – стоји у апелу који потписује Јована Ружичић из Центра за маме

Према Закону о финансијској подршци породици са децом пун месечни износ накнаде зараде, односно накнаде плате за време породиљског одсуства, не може бити мањи од минималне зараде утврђене на дан почетка остваривања права. Закон не спомиње усклађивање ове накнаде са растом цена, као ни са минималном зарадом. Према истом Закону, једном утврђена накнада зараде за време породиљског одсуства, одсуства са рада ради неге детета и посебне неге детета остаје непромењена без обзира на евентуално повећање зараде или на повећање инфлације, што доводи ову групу људи у незавидан положај.

“Поздрављамо свако повећање зарада, али сматрамо да оно треба да се односи и на маме који су тренутно на породиљском одсуству, односно родитеље који се брину о својој деци. Ако се зараде не ускладе, велики број мама ће током одсуства са посла примати зараду која је мања од минималца. Додатно, повећање плата јесте за похвалу али нам наши новчаници говоре да оно није усклађено са повећањима цена којима свакодневно сведочимо,” изјавила је Јована Ружичић, директорка Центра за маме и додала да је сви треба да се побринемо да први месеци живота детета и целе породице треба да буду безбрижни, а родитељи и беба сити.

Центар за маме апелује на доносиоце одлука да размотре донету одлуку и да приликом најављеног повећања минималца има у виду и родитеље које су на одсуству са рада услед најважнијег задатка за своју породицу и наталитет државе за који се сви боримо. Такође, апелујемо да се износ минималне зараде усклади са минималним износом за потрошачку корпу, како би сви запослени грађани Србије од свог рада могли да покрију основне трошкове живота.