Младен Шарчевић: Атак ученика на наставника убудуће ће се сматрати нападом на службено лице

12 децембра, 2016

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић најавио је увођење драстичних казни за све бахате и недисцпилиноване ђаке, а као крајњу дисциплинску меру чак и слање у поправни дом.
sarcevicСве ово ће се ускоро наћи у новом Закону о основама система образовања и васпитања како би се искоренило насилничко понашање у школама.
Одлуку министра подржали су и просветни стручњаци, који сматрају да се “школским силеџијама” мора стати на пут, нарочито након последњег случаја, кад је ученик ошамарио наставницу у Техничкој школи у Младеновцу.

Кад родитељи неће, држава ће

Министар просвете каже за лист “Информер” и да се убудуће сваки напад на професоре неће третирати као обичан прекршај, већ као напад на службено лице.
– Имаћемо нулту толеранцију за насиље у школама. Залагаћемо се за оштрије казне, дисциплину, изрицаћемо опомене, новчано кажњавати родитеље за непримерено понашање и велики број изостанака њихове деце – објашњава Шарчевић и напомиње:
– Изузеће из породице, односно слање у поправни дом, наступиће као крајња опција. Министарство просвете и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања реаговаће у екстремним ситуацијама кад родитељи нису у стању или не желе да се баве својим проблематичним дететом – открива министар.
Да је поправни дом идеално решење за бахате и недисциплиноване ученике, сматра и Милорад Антић из Форума средњих стручних школа.
– Наставници нису заштићени ни од министарства, ни од родитеља, па се зато велики број ђака по ходницима и у учионици понаша неваспитано и безобразно, без поштовања ауторитета и хијерархије. Зато сматрам да су слање проблематичних ђака у поправни дом на пар месеци, друштвено користан рад, чешћи разговори са психологом и педагогом уз обавезну сарадњу са родитељима кључ за решавање овог проблема, који је све више присутан по школама – истиче Антић.

Синдикат: Вратите нам достојанство

У Синдикату просвете поручују да ће од министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића затражити хитне измене закона који ће наставницима врати достојанство.
– Деца су заштићена као бели медведи, све што ураде се прашта и позива се на којекаква права и законе. А шта је са нама професорима?! Када би ситуација била обрнута, па наставник ударио дете и понашао се непримерено, он би одмах био избачен из школе – кажу у Синдикату.
Психолог Александра Јанковић сматра да ученицима који се понашају силеџијски, и који за то још имају заштиту родитеља, мора да се стане на пут.
– Живимо у времену где деца не поштују ауторитет, не знају за ред и културу, намећу своју вољу и права, а уз то су превише размажена и заштићена од родитеља. Ђаци који не признају ауторитет и васпитно су запуштени морају да се кажњавају, па чак и шаљу у поправни дом – објашњава Јанковићева.
Извор: Информер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


11 коментара на "Младен Шарчевић: Атак ученика на наставника убудуће ће се сматрати нападом на службено лице

 1. Министарство лажи каже:

  Па, кад буду држава и власт бољи од овог чуда које сад имамо, поправиће се морал и вредности, и све ће бити боље.

  1. Miki каже:

   A kad roditelji počnu da snose finansijske i krivične sankcije za vaspitno zanemarivanje i divljaštvo svojih najmilijih u školi / na ulici, tada će odnos roditelj-dete da se promeni na bolje, čak i među prostacima koji će biti naterani da se bave sojom decom. Kod nas svako ume da napravi dete, a mali broj ume da ga vaspita.
   Kad deca sjašu sa grbače i počnu da se ponašaju kao deca, svima će biti lakše. Loše dete je neuspeh roditelja i taj roditelj bi trebalo za to da plati cenu, i to debelu. Ne mislim ovde na nestašluke-sva su deca takva, zato su deca. Mislim na moralno posurnule, a zaštićene maloletne vucibatine koji diluju/koriste drogu, nasilnički se ponašaju prema vršnjacima, prosvetarima, drugim ljudima ili imovini, nose oružje, ucenjuju, kradu ili na drugi način krše zakon.
   Trenutna situacija u pojedinim školama je očajna – prosvetni radnik ne da ne može da radi svoj posao adekvatno, već je u neizvesnosti da li će radni dan završiti zdrav i čitav. Takva situacija je izraženija u urbanim sredinama, gde najnemirniji đaci nisu “mangupi” već kriminalci. A te kriminalce štite prosvetni inspektor i ostatak državnog aparata. Maloletan nije sinonim za “oslobođen krivice i nedodirljiv”, nemojte tako da ga tretirate.
   Država treba da se uzme u pamet. Nesposobnjakovići iz ministarstva treba da prestanu slepo kopiranje zakona drugih država i mehaničko “usklađivanje” sa EU pravilima igre, već da kreiraju zakone i podzakonske akte koji se tiču i primenljivi su na našu situaciju i rešavaju naše probleme.

  2. Mirjana каже:

   Mora.se.krenuti od kucnog vaspitanja,reklo bi se!Za neke je kaano,ali za mladi narastaj nije!

 2. Ana каже:

  Nadam se da ovo neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

  1. Marija каже:

   Naravno da hoce. :/

 3. Marija каже:

  U školama ne rade samo profesori,radi i vannastavno osoblje,tako da zakon treba da bude isti za sve zaposlene.

 4. G каже:

  Samo nam još fale lisice.

 5. Иван каже:

  Надамо се да ће заживети овај закон…

 6. Jelisaveta Dragic каже:

  Djaci mogu biti ugledani i na pojedine ,,prosvetare” koji sebe smatraju uzornim odraslim covekom.Ucenici koji gledaju i ugledaju se na te prosvetare mogu biti isti takvi u inat, bio to ,,kriminalac” ili uzoran. I pojedini prosvetari mogu da se ponasaju u skladu sa kulturom ako je uopste imaju. (Ne) odnosi se na sve prosvetare. Ima vise uzornih nego …

 7. Olivera каже:

  Ја не гајим илузије… Па ипак, о оваквим ситуацијама и оваквом стању се ПРВИ ПУТ прича јавно… ,,Много тога је труло у држави Данској…”, но, уочавање проблема јесте први и највећи корак.

 8. Jelena Radosavljević-Petrović каже:

  …predlog je dobar, ali se bojim da ce ostati samo na tome…U smederevskoj Gimnaziji u septembru dve devojcice su drugaricu svukle, vucale po ucionici i snimale, niko nije reagovao jer jednoj od njih tata radi u policiji, a drugoj su roditelji (kako je receno) “neuki ali imucni privatnici”…bojim se da ce takve uvek zaobici mere i sankcije. (Na žalost, našu struku su izbacili iz sistematizacija škola).
  Pozdrav,
  Dipl. specijalni pedagog (za poremećaje u ponašanju)

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама