Mladen Šarčević: Atak učenika na nastavnika ubuduće će se smatrati napadom na službeno lice

12 decembra, 2016

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je uvođenje drastičnih kazni za sve bahate i nediscpilinovane đake, a kao krajnju disciplinsku meru čak i slanje u popravni dom.
sarcevicSve ovo će se uskoro naći u novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kako bi se iskorenilo nasilničko ponašanje u školama.
Odluku ministra podržali su i prosvetni stručnjaci, koji smatraju da se “školskim siledžijama” mora stati na put, naročito nakon poslednjeg slučaja, kad je učenik ošamario nastavnicu u Tehničkoj školi u Mladenovcu.

Kad roditelji neće, država će

Ministar prosvete kaže za list “Informer” i da se ubuduće svaki napad na profesore neće tretirati kao običan prekršaj, već kao napad na službeno lice.
– Imaćemo nultu toleranciju za nasilje u školama. Zalagaćemo se za oštrije kazne, disciplinu, izricaćemo opomene, novčano kažnjavati roditelje za neprimereno ponašanje i veliki broj izostanaka njihove dece – objašnjava Šarčević i napominje:
– Izuzeće iz porodice, odnosno slanje u popravni dom, nastupiće kao krajnja opcija. Ministarstvo prosvete i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja reagovaće u ekstremnim situacijama kad roditelji nisu u stanju ili ne žele da se bave svojim problematičnim detetom – otkriva ministar.
Da je popravni dom idealno rešenje za bahate i nedisciplinovane učenike, smatra i Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.
– Nastavnici nisu zaštićeni ni od ministarstva, ni od roditelja, pa se zato veliki broj đaka po hodnicima i u učionici ponaša nevaspitano i bezobrazno, bez poštovanja autoriteta i hijerarhije. Zato smatram da su slanje problematičnih đaka u popravni dom na par meseci, društveno koristan rad, češći razgovori sa psihologom i pedagogom uz obaveznu saradnju sa roditeljima ključ za rešavanje ovog problema, koji je sve više prisutan po školama – ističe Antić.

Sindikat: Vratite nam dostojanstvo

U Sindikatu prosvete poručuju da će od ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića zatražiti hitne izmene zakona koji će nastavnicima vrati dostojanstvo.
– Deca su zaštićena kao beli medvedi, sve što urade se prašta i poziva se na kojekakva prava i zakone. A šta je sa nama profesorima?! Kada bi situacija bila obrnuta, pa nastavnik udario dete i ponašao se neprimereno, on bi odmah bio izbačen iz škole – kažu u Sindikatu.
Psiholog Aleksandra Janković smatra da učenicima koji se ponašaju siledžijski, i koji za to još imaju zaštitu roditelja, mora da se stane na put.
– Živimo u vremenu gde deca ne poštuju autoritet, ne znaju za red i kulturu, nameću svoju volju i prava, a uz to su previše razmažena i zaštićena od roditelja. Đaci koji ne priznaju autoritet i vaspitno su zapušteni moraju da se kažnjavaju, pa čak i šalju u popravni dom – objašnjava Jankovićeva.
Izvor: Informer

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


11 komentara na "Mladen Šarčević: Atak učenika na nastavnika ubuduće će se smatrati napadom na službeno lice

 1. Ministarstvo laži kaže:

  Pa, kad budu država i vlast bolji od ovog čuda koje sad imamo, popraviće se moral i vrednosti, i sve će biti bolje.

  1. Miki kaže:

   A kad roditelji počnu da snose finansijske i krivične sankcije za vaspitno zanemarivanje i divljaštvo svojih najmilijih u školi / na ulici, tada će odnos roditelj-dete da se promeni na bolje, čak i među prostacima koji će biti naterani da se bave sojom decom. Kod nas svako ume da napravi dete, a mali broj ume da ga vaspita.
   Kad deca sjašu sa grbače i počnu da se ponašaju kao deca, svima će biti lakše. Loše dete je neuspeh roditelja i taj roditelj bi trebalo za to da plati cenu, i to debelu. Ne mislim ovde na nestašluke-sva su deca takva, zato su deca. Mislim na moralno posurnule, a zaštićene maloletne vucibatine koji diluju/koriste drogu, nasilnički se ponašaju prema vršnjacima, prosvetarima, drugim ljudima ili imovini, nose oružje, ucenjuju, kradu ili na drugi način krše zakon.
   Trenutna situacija u pojedinim školama je očajna – prosvetni radnik ne da ne može da radi svoj posao adekvatno, već je u neizvesnosti da li će radni dan završiti zdrav i čitav. Takva situacija je izraženija u urbanim sredinama, gde najnemirniji đaci nisu “mangupi” već kriminalci. A te kriminalce štite prosvetni inspektor i ostatak državnog aparata. Maloletan nije sinonim za “oslobođen krivice i nedodirljiv”, nemojte tako da ga tretirate.
   Država treba da se uzme u pamet. Nesposobnjakovići iz ministarstva treba da prestanu slepo kopiranje zakona drugih država i mehaničko “usklađivanje” sa EU pravilima igre, već da kreiraju zakone i podzakonske akte koji se tiču i primenljivi su na našu situaciju i rešavaju naše probleme.

  2. Mirjana kaže:

   Mora.se.krenuti od kucnog vaspitanja,reklo bi se!Za neke je kaano,ali za mladi narastaj nije!

 2. Ana kaže:

  Nadam se da ovo neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

  1. Marija kaže:

   Naravno da hoce. :/

 3. Marija kaže:

  U školama ne rade samo profesori,radi i vannastavno osoblje,tako da zakon treba da bude isti za sve zaposlene.

 4. G kaže:

  Samo nam još fale lisice.

 5. Ivan kaže:

  Nadamo se da će zaživeti ovaj zakon…

 6. Jelisaveta Dragic kaže:

  Djaci mogu biti ugledani i na pojedine ,,prosvetare” koji sebe smatraju uzornim odraslim covekom.Ucenici koji gledaju i ugledaju se na te prosvetare mogu biti isti takvi u inat, bio to ,,kriminalac” ili uzoran. I pojedini prosvetari mogu da se ponasaju u skladu sa kulturom ako je uopste imaju. (Ne) odnosi se na sve prosvetare. Ima vise uzornih nego …

 7. Olivera kaže:

  Ja ne gajim iluzije… Pa ipak, o ovakvim situacijama i ovakvom stanju se PRVI PUT priča javno… ,,Mnogo toga je trulo u državi Danskoj…”, no, uočavanje problema jeste prvi i najveći korak.

 8. Jelena Radosavljević-Petrović kaže:

  …predlog je dobar, ali se bojim da ce ostati samo na tome…U smederevskoj Gimnaziji u septembru dve devojcice su drugaricu svukle, vucale po ucionici i snimale, niko nije reagovao jer jednoj od njih tata radi u policiji, a drugoj su roditelji (kako je receno) “neuki ali imucni privatnici”…bojim se da ce takve uvek zaobici mere i sankcije. (Na žalost, našu struku su izbacili iz sistematizacija škola).
  Pozdrav,
  Dipl. specijalni pedagog (za poremećaje u ponašanju)

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama