Младен Шарчевић: Није циљ да ђаци преписују, имаће 12 сати да реше задатке

8 априла, 2020

Ученици осмог разреда основних школа полагаће пробу мале матуре након Васкрса. Тест из српског радиће 22. априла, из математике наредног дана, док ће комбиновани тест решавати 24. априла, рекао је Министар просвете Младен Шарчевић.

Ресорно министарство донело је одлуку да спроведе онлајн тестирање које ће ученицима осмог разреда омогућити самопроцену знања и то би био први пробни тест који је у складу са могућностима рада од куће. Како су истакли у Министарству просвете основна сврха овог тестирања је да ученици стекну увид у то да ли су напредовали до очекиваних стандарда постигнућа у предметима који су обухваћени завршним испитом.

“Од директора, наставника и стручних сараднике се очекује да мотивишу ученике да се у што већем броју, а у складу са техничким условима којима располажу, укључе у ово тестирање, како би добили правовремену објективну повратну информацију о свом постигнућу, која треба да им послужи као смерница за даље учење и припрему за завршни испит. Резултати теста се неће оцењивати, јер се тестирање одвија у недовољно контролисаним условима да би се обезбедила поузданост резултата. Зато је неопходно подстицати ученике да самостално реше тестове, без обзира на крајњи резултат, јер ће једино тако имати прави увид који ће им послужити за даље планирање учења, а уједно обезбедити и реалнија очекивања од завршног испита”, наводи се у допису министарства које су добиле школе.

Додаје се да ће се по нормализовању услова рада, спровести и други пробни завршни испит, док ће одлука о времену и начину полагања завршног испита бити донета накнадно по окончању забране кретања.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је за “Курир” да је циљ онлајн тестирања да ђаци процене своје знање, а не да “мувају и преписују”.

– Ученици ће на располагању имати 12 сати за решавање тестова. Није поента да се мува већ да се лепо уради како би ученик видео како стоји са знањем. Имамо времена испред себе да учимо, обнављамо.. Сврха је да се провери знање и да се види шта смо научили. Биће све симулирано као да је то прави пробни испит, циљ и сврха је да направимо пресек шта је раније учењено и шта је сад у овим околнистима увојено од градива, да би имали дијагностику и да би урадили још једну дијагностику кад се деца врате у школе, а ми у међувремену можемо имати још неке подршке у учењу на платформама – навео је Шарчевић.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Младен Шарчевић: Није циљ да ђаци преписују, имаће 12 сати да реше задатке"

  1. Са стране каже:

    Сулудо.Причало се како су ученици на завршном испиту преписивали и поред “онаквих обезбеђења”,а сада се позивају на поштење према самим себи,а и министру.О реалности овде нема ни речи.Укините ову фарсу од пријемних испита!!!Доста је стреса свима у овој држави,осим можда министру и његовим доживотним директорима.Не падајмо дубље него што већ јесмо!!!Излечимо болесне,научимо непоштене поштењу,освестимо збуњене да би сви били НОРМАЛНИ,а не луди.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама