Младен Шарчевић о томе шта треба да се догоди да би цео систем прешао на онлајн наставу

23 септембра, 2020

У јутарњем програму ТВ Прва јутрос је говорио министар просвете Младен Шарчевић и одговарао на питања водитеља Филипа Чукановића, али и на питања гледалаца која су стизала.

Говорећи о тренутном епидемиолошком стању у школама, министар је рекао да највише случајева има у Београд јер је и највећи, али да је то и даље миноран број.

“Ова недеља са данашњим даном је без иједног новозараженог ученика, а последњи заражени студент је оздравио, па сад немамо зараженог студента. Што се тиче средњошколаца, они ређе и иду у школу па је нормално да је тамо и мање заражавања.” – каже министар.

На питање о прецизнијим бројкама, рекао је да је договор да бројке износе лекари из Кризног штаба.

“Ми добијамо извештаје дневно из школа, али ми их не смемо саопштавати као званичне, док се не усагласе са подацима које здравствене установе достављају Батуту, па они Кризном штабу.”

Министар каже да је тренутно око 60 заражених ученика, што је у односу на 850.000 колико их у Србији има заиста миноран број.

Да ли ће бити затварања школа

На ово питање министар даје оптимистичан одговор.

“Сад смо, хвала Богу, јако далеко од тога, али то схватите условно. Мере које је Кризни штаб доносио су биле на нивоу препорука, али смо показали да умемо да будемо дисциплиновани.”

Да би се школе затвориле, треба Кризни штаб да констатује све већи пораст броја заражених ђака, да је на нивоу регије или републике стање драматично, као што је рецимо било у Новом Пазару, објашњава министар.

“Када се установи да је неко у разреду са симптомима, ако је појединачни случај, дете се изолује, долазе родитељи и одлазе у ковид-амбуланту где се завршава процедура, а дете по потреби наставља онлајн. Једино смо у Железнику, где је био први случај, целу групо од десетак ученика превемтивно послали да раде онлајн. И добро смо урадили јер је касније још једно дете заражено, а после и његов брат или сестра. Али правило је да, ако се појаве два случаја, прелази се на онлајн.” – казао је Шарчевић.

“Мислим да су просветни радници веома одговорни људи. Свако од њих је и васпитач, који својим примером, понашањем, изгледом васпитава. Постоје изузеци и ниједан систем није 100% ефикасан, али могу да кажем да наш јесте 97-98%. Увек имате да ће својим лошим понашањем негде неко да излети, али треба да имате на уму и то да су деца од 24 сата колико дан траје, само 3 сата у школи. Остатак је одговорност родитеља.” – каже министар.

Он додаје и да је “план Б” спреман од 1. септембра, а то је настава на даљину. Каже да то функционише потпуно нормално и неких 2% ђака то користи. Објашњава да је сада и много квалитетнија настава него у првом кругу иако је и тада била добра.

“Сада све школске управе имају задатке да снимају, није више само Београд, снимају се часови по 20 дана унапред, имамо и посебне софтвере, па наставници могу и од куће да снимају.

За средње школе радимо општеобразовне предмете и опште стручни. Преко 200 часова специфичних програма, преко 2000 предмета се нуди на порталима, на осам језика мањина. Цео образовни систем постоји онлајн. Дете кад дође из школе може да премота и да поново преслуша оно што је у школи учило, ако му је потребно.” – каже Шарчевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Младен Шарчевић о томе шта треба да се догоди да би цео систем прешао на онлајн наставу

  1. Sos каже:

    Bogami u skoli u PP niti pitaju niti ih interesuje ima li bolesne dece!!!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама