Mladen Šarčević o tome šta treba da se dogodi da bi ceo sistem prešao na onlajn nastavu

23 septembra, 2020

U jutarnjem programu TV Prva jutros je govorio ministar prosvete Mladen Šarčević i odgovarao na pitanja voditelja Filipa Čukanovića, ali i na pitanja gledalaca koja su stizala.

Govoreći o trenutnom epidemiološkom stanju u školama, ministar je rekao da najviše slučajeva ima u Beograd jer je i najveći, ali da je to i dalje minoran broj.

“Ova nedelja sa današnjim danom je bez ijednog novozaraženog učenika, a poslednji zaraženi student je ozdravio, pa sad nemamo zaraženog studenta. Što se tiče srednjoškolaca, oni ređe i idu u školu pa je normalno da je tamo i manje zaražavanja.” – kaže ministar.

Na pitanje o preciznijim brojkama, rekao je da je dogovor da brojke iznose lekari iz Kriznog štaba.

“Mi dobijamo izveštaje dnevno iz škola, ali mi ih ne smemo saopštavati kao zvanične, dok se ne usaglase sa podacima koje zdravstvene ustanove dostavljaju Batutu, pa oni Kriznom štabu.”

Ministar kaže da je trenutno oko 60 zaraženih učenika, što je u odnosu na 850.000 koliko ih u Srbiji ima zaista minoran broj.

Da li će biti zatvaranja škola

Na ovo pitanje ministar daje optimističan odgovor.

“Sad smo, hvala Bogu, jako daleko od toga, ali to shvatite uslovno. Mere koje je Krizni štab donosio su bile na nivou preporuka, ali smo pokazali da umemo da budemo disciplinovani.”

Da bi se škole zatvorile, treba Krizni štab da konstatuje sve veći porast broja zaraženih đaka, da je na nivou regije ili republike stanje dramatično, kao što je recimo bilo u Novom Pazaru, objašnjava ministar.

“Kada se ustanovi da je neko u razredu sa simptomima, ako je pojedinačni slučaj, dete se izoluje, dolaze roditelji i odlaze u kovid-ambulantu gde se završava procedura, a dete po potrebi nastavlja onlajn. Jedino smo u Železniku, gde je bio prvi slučaj, celu grupo od desetak učenika prevemtivno poslali da rade onlajn. I dobro smo uradili jer je kasnije još jedno dete zaraženo, a posle i njegov brat ili sestra. Ali pravilo je da, ako se pojave dva slučaja, prelazi se na onlajn.” – kazao je Šarčević.

“Mislim da su prosvetni radnici veoma odgovorni ljudi. Svako od njih je i vaspitač, koji svojim primerom, ponašanjem, izgledom vaspitava. Postoje izuzeci i nijedan sistem nije 100% efikasan, ali mogu da kažem da naš jeste 97-98%. Uvek imate da će svojim lošim ponašanjem negde neko da izleti, ali treba da imate na umu i to da su deca od 24 sata koliko dan traje, samo 3 sata u školi. Ostatak je odgovornost roditelja.” – kaže ministar.

On dodaje i da je “plan B” spreman od 1. septembra, a to je nastava na daljinu. Kaže da to funkcioniše potpuno normalno i nekih 2% đaka to koristi. Objašnjava da je sada i mnogo kvalitetnija nastava nego u prvom krugu iako je i tada bila dobra.

“Sada sve školske uprave imaju zadatke da snimaju, nije više samo Beograd, snimaju se časovi po 20 dana unapred, imamo i posebne softvere, pa nastavnici mogu i od kuće da snimaju.

Za srednje škole radimo opšteobrazovne predmete i opšte stručni. Preko 200 časova specifičnih programa, preko 2000 predmeta se nudi na portalima, na osam jezika manjina. Ceo obrazovni sistem postoji onlajn. Dete kad dođe iz škole može da premota i da ponovo presluša ono što je u školi učilo, ako mu je potrebno.” – kaže Šarčević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Mladen Šarčević o tome šta treba da se dogodi da bi ceo sistem prešao na onlajn nastavu

  1. Anica kaže:

    Skoro,pa savršeno.

  2. Sos kaže:

    Bogami u skoli u PP niti pitaju niti ih interesuje ima li bolesne dece!!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama