Младен Шарчевић за "Новости": За смену директора чекам овлашћења

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић о махинацијама на матурском испиту, реформама школства…Истражујемо пропусте на малој матури у целој Србији

 
НЕПРАВИЛНОСТИ на завршном испиту у Нишавском, Рашком и Пчињском округу смо истражили, и у два смо пронашли бројне пропусте. Многи директори школа биће смењени због тога. После овог случаја јавили су нам се савесни наставници и родитељи из других делова Србије, указујући на сличне пропусте. Сада истражујемо и то, јер не желимо да било ко буде поштеђен за махинације.
Овако, за „Новости“, коментарише анализу резултата мале матуре Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја. Он каже да ће послати јасну поруку свима да се не исплати учествовати у лажирању резултата завршног испита.
* Да ли ће следеће године контрола бити оштрија?
– Добили смо мишљење повереника Родољуба Шабића да можемо да поставимо камере из птичје перспективе, јер се тако неће видети лица, већ само покрети. Намеравамо и да сви супервизори буду из средњих школа. Директори ће бити одговорни за цео процес завршног испита у школи и никоме се неће исплатити да ради мимо закона. Предложићу школским одборима смену директора који су ове године учествовали у махинацијама. Ако они то не ураде, сменићу их ја већ у октобру, чим за то добијем законску могућност.
* Да ли ће реформе одложити то што закони неће моћи да се примене од септембра?
– Права реформска година за нас биће 2018. До тада треба да урадимо још много ствари, тако да нам је важно да Закон о основама система образовања и остале просветне законе имамо спремне за примену од школске 2018/2019. године.
* Најавили сте и укидање посредника у набавци уџбеника. Да ли ће због тога морати да се мења Закон о уџбеницима?
– Садашњи закон био је лош и требало га је мењати чим је усвојен. Планирам да укинем посреднике који узимају рабат и по 30 одсто за набавку уџбеника. Реч је о неколико „великих играча“ који од тога добро зарађују. Ако се тај проценат подели на два дела, уџбеници би могли да појефтине за 15 одсто и да се тако растерети буџет родитеља, а преосталих 15 одсто да остане школским задругама и делом запосленима у просвети који би се бавили набавком уџбеника и другим пословима задруге.
* Око Закона о уџбеницима било је много лобирања, па га је ваш претходник и повукао из скупштинске процедуре. Хоћете ли изаћи у сусрет захтевима издавача?
– Радим искључиво у интересу деце и њихових породица, а интерес издавача ме не занима. Разговараћу са њима, видети које су замерке. Слажем се да је начин одабира уџбеника лош, али радићу искључиво у интересу деце.
* Да ли ће свако треће дете у породици добити бесплатне уџбенике?
– И треће, и четврто, и свако наредно. Уз социјално угрожене категорије, које и сада добијају уџбеничке комплете, на листи ће од ове године бити и ђаци са здравственим и развојним проблемима, који уче по индивидуални образовним плановима. Намеравамо да будућим законом продужимо важење уџбеника са три на четири године, како би се још више наслеђивали.
 
ШKОЛЕ ШИЈУ УНИФОРМЕ
* ОЧЕKУЈЕТЕ ли да ће у септембру велики број ђака обући школске униформе?
– Близу 55 одсто школа се изјаснило за униформе. Помоћи ћемо да се оне обезбеде за угрожене ученике. Тражимо разне моделе, па смо се договорили да их шију све текстилне школе. Издавачи ће, рецимо, моћи уместо рабата да купе платно за униформе. Новац ђачких задруга ће се такође користити за школску одећу.
 
И. МИЋЕВИЋ
Извор: Новости