Mladen Šarčević za "Novosti": Za smenu direktora čekam ovlašćenja

19 jula, 2017

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević o mahinacijama na maturskom ispitu, reformama školstva…Istražujemo propuste na maloj maturi u celoj Srbiji

 
NEPRAVILNOSTI na završnom ispitu u Nišavskom, Raškom i Pčinjskom okrugu smo istražili, i u dva smo pronašli brojne propuste. Mnogi direktori škola biće smenjeni zbog toga. Posle ovog slučaja javili su nam se savesni nastavnici i roditelji iz drugih delova Srbije, ukazujući na slične propuste. Sada istražujemo i to, jer ne želimo da bilo ko bude pošteđen za mahinacije.
Ovako, za “Novosti”, komentariše analizu rezultata male mature Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. On kaže da će poslati jasnu poruku svima da se ne isplati učestvovati u lažiranju rezultata završnog ispita.
* Da li će sledeće godine kontrola biti oštrija?
– Dobili smo mišljenje poverenika Rodoljuba Šabića da možemo da postavimo kamere iz ptičje perspektive, jer se tako neće videti lica, već samo pokreti. Nameravamo i da svi supervizori budu iz srednjih škola. Direktori će biti odgovorni za ceo proces završnog ispita u školi i nikome se neće isplatiti da radi mimo zakona. Predložiću školskim odborima smenu direktora koji su ove godine učestvovali u mahinacijama. Ako oni to ne urade, smeniću ih ja već u oktobru, čim za to dobijem zakonsku mogućnost.
* Da li će reforme odložiti to što zakoni neće moći da se primene od septembra?
– Prava reformska godina za nas biće 2018. Do tada treba da uradimo još mnogo stvari, tako da nam je važno da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i ostale prosvetne zakone imamo spremne za primenu od školske 2018/2019. godine.
* Najavili ste i ukidanje posrednika u nabavci udžbenika. Da li će zbog toga morati da se menja Zakon o udžbenicima?
– Sadašnji zakon bio je loš i trebalo ga je menjati čim je usvojen. Planiram da ukinem posrednike koji uzimaju rabat i po 30 odsto za nabavku udžbenika. Reč je o nekoliko “velikih igrača” koji od toga dobro zarađuju. Ako se taj procenat podeli na dva dela, udžbenici bi mogli da pojeftine za 15 odsto i da se tako rastereti budžet roditelja, a preostalih 15 odsto da ostane školskim zadrugama i delom zaposlenima u prosveti koji bi se bavili nabavkom udžbenika i drugim poslovima zadruge.
* Oko Zakona o udžbenicima bilo je mnogo lobiranja, pa ga je vaš prethodnik i povukao iz skupštinske procedure. Hoćete li izaći u susret zahtevima izdavača?
– Radim isključivo u interesu dece i njihovih porodica, a interes izdavača me ne zanima. Razgovaraću sa njima, videti koje su zamerke. Slažem se da je način odabira udžbenika loš, ali radiću isključivo u interesu dece.
* Da li će svako treće dete u porodici dobiti besplatne udžbenike?
– I treće, i četvrto, i svako naredno. Uz socijalno ugrožene kategorije, koje i sada dobijaju udžbeničke komplete, na listi će od ove godine biti i đaci sa zdravstvenim i razvojnim problemima, koji uče po individualni obrazovnim planovima. Nameravamo da budućim zakonom produžimo važenje udžbenika sa tri na četiri godine, kako bi se još više nasleđivali.
 
ŠKOLE ŠIJU UNIFORME
* OČEKUJETE li da će u septembru veliki broj đaka obući školske uniforme?
– Blizu 55 odsto škola se izjasnilo za uniforme. Pomoći ćemo da se one obezbede za ugrožene učenike. Tražimo razne modele, pa smo se dogovorili da ih šiju sve tekstilne škole. Izdavači će, recimo, moći umesto rabata da kupe platno za uniforme. Novac đačkih zadruga će se takođe koristiti za školsku odeću.
 
I. MIĆEVIĆ
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama