Mlađi osnovci imaće svaki dan po 15 minuta fizičke aktivnosti

21 februara, 2017

Mlađi osnovci u svim osnovnim školama u Srbiji ubuduće će imati fizičku aktivnost svaki dan po 15 minuta.

Za starije učenike (od petog do osmog razreda osnovne škole) uvođenje petnaestominutnih vežbi ne važi, s obzirom na to da se, kako smo već pisali, odustalo od te novine predviđene za početak naredne školske godine.
Projekat “Pokrenimo našu decu” predviđa uvođenje 15 minuta fizičke aktivnosti za učenike od prvog do četvrtog razreda svih 1.206 osnovnih škola u Srbiji. Cilj je prevencija lošeg držanja, deformiteta kičme, gojaznosti i neaktivnosti kod mlađih učenika.
Kako je rečeno danas, čak 70 odsto đaka u Srbiji je nedovoljno fizički aktivno, svaki četvtrti je gojazan, a svaki peti ima loše držanje.
– Naša želja je da sport u školi bude škto prisutniji – rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.
On je dodao da je dogovoreno sa Ministarstvom zdravlja da se u okviru fizičkog vaspitanja uvede i zdravstveno obrazovanje, te da se predmet zove fizičko i zdravstveno vaspitanje.
Jedna važna reformska ideja je PROPALA – Stariji osnovci ipak bez svakodnevne fizičke aktivnosti
– Bilo je pokušaja da se formira i predmet zdravstveno obrazovanje i da u škole “uđu i lekari”. Mislim da su profesori fizičkog vrlo stručni, da se to uči na fakultetu. Lekari su dobrodošli kao mentori i savetnici – naglasio je Šarčević i dodao da škole sada imaju solidne uslove za sportske aktivnosti.
Učenici će sa svojim učiteljima od marta svakodnevno vežbati po 15 minuta prema raznovrsnim modelima vežbi koje je za potrebe programa osmislio Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta, a u okviru projekta koji je pokrenula “Akva Viva” zajedno sa Ministarstvom.
Predstavnik Saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta Goran Petrović kaže da je cilj projekta promovisanje fizičke aktivnosti i dobrih stilova žiivota.
Pilot projekat u svim školama kreće od marta, da bi se stekli preduslovi da od naredne školske godine uđe u škole kao obavezne petnaestominutne vežbe.
Tanjug , Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama