Млађи основци имаће сваки дан по 15 минута физичке активности

Млађи основци у свим основним школама у Србији убудуће ће имати физичку активност сваки дан по 15 минута.

За старије ученике (од петог до осмог разреда основне школе) увођење петнаестоминутних вежби не важи, с обзиром на то да се, како смо већ писали, одустало од те новине предвиђене за почетак наредне школске године.
Пројекат „Покренимо нашу децу“ предвиђа увођење 15 минута физичке активности за ученике од првог до четвртог разреда свих 1.206 основних школа у Србији. Циљ је превенција лошег држања, деформитета кичме, гојазности и неактивности код млађих ученика.
Како је речено данас, чак 70 одсто ђака у Србији је недовољно физички активно, сваки четвтрти је гојазан, а сваки пети има лоше држање.
– Наша жеља је да спорт у школи буде шкто присутнији – рекао је министар просвете Младен Шарчевић.
Он је додао да је договорено са Министарством здравља да се у оквиру физичког васпитања уведе и здравствено образовање, те да се предмет зове физичко и здравствено васпитање.
Једна важна реформска идеја је ПРОПАЛА – Старији основци ипак без свакодневне физичке активности
– Било је покушаја да се формира и предмет здравствено образовање и да у школе „уђу и лекари“. Мислим да су професори физичког врло стручни, да се то учи на факултету. Лекари су добродошли као ментори и саветници – нагласио је Шарчевић и додао да школе сада имају солидне услове за спортске активности.
Ученици ће са својим учитељима од марта свакодневно вежбати по 15 минута према разноврсним моделима вежби које је за потребе програма осмислио Српски савез професора физичког васпитања и спорта, а у оквиру пројекта који је покренула „Аква Вива“ заједно са Министарством.
Представник Савеза професора физичког васпитања и спорта Горан Петровић каже да је циљ пројекта промовисање физичке активности и добрих стилова жиивота.
Пилот пројекат у свим школама креће од марта, да би се стекли предуслови да од наредне школске године уђе у школе као обавезне петнаестоминутне вежбе.
Тањуг , Блиц