Mlađim osnovcima časove fiskulture držaće nastavnici fizičkog, pratiće se i zdravstveno stanje dece

8 avgusta, 2023

Rezultati najnovijih istraživanja po kojima svako peto dete ima loše držanje tela, svako četvrto je gojazno, a 70 odsto dece školskog uzrasta se ne bavi sportskim aktivnostima van škole, podstakli su i Savez nastavnika fizičkog vaspitanja da zatraži da đaci kroz celu osnovnu školu ovaj predmet imaju svaki dan po jedan čas.

Ovaj predlog je prihvaćen i od septembra u 120 škola kreće pilot projekat “Svako dete ima pravo da odrasta zdravo”.

Iz Saveza zahtevaju i uključivanje nastavnika fizičkog u nastavu fiskulture u nižim razredima. Inače, đacima od prvog do četvrtog razreda fizičko vaspitanje drže učiteljice i ono se uglavnom svodi na zajedničke vežbe ili igranje u dvorištu škole.

– Predlog je da u prvom i drugom razredu osnovne škole tri časa drže nastavnici razredne nastave, a dva preostala časa nastavnici fizičkog, a u trećem i četvrtom obrnuto – naveli su u ovom Savezu. – Ovakav način rada bi doprineo i da se umanji eventualni stres koji učenik doživljava prilikom prelaska sa razredne na predmetnu nastavu.

Osnovci će imati fizičko pet puta nedeljno, srednjoškolci četiri puta

Sve to bilo je povod da se razmišlja o uvođenju većeg broja časova fizičkog vaspitanja u škole, a kao začetak te ideje pokrenut je projekat “Svako dete ima pravo da odrasta zdravo” kojim đaci dobijaju dva dodatna časa fizičkog vaspitanja. Tako će osnovci imati fizičko pet puta nedeljno, a srednjoškolci četiri puta.

– Ideja projekta je da se unapredi fizičko vaspitanje dece i njihovo zdravstveno stanje koje će se pratiti redovnim sistematskim pregledima – rekla je Tatjana Medved, predsednica Pododbora za sport Narodne skupštine.

– Zasad su projektom obuhvaćene škole u kojima se nastava odvija u jednoj smeni. Učestvuje 70 odeljenja od prvog do četvrtog razreda, 30 od petog do osmog i 20 odeljenja srednje škole. Ministarstvo prosvete je odlučilo da je to najbolji model kako bi mogli da krenu u pripremu za implementiranje na ceo sistem od školske godine 2024/2025. godine.

Pratiće i zdravstveno stanje dece

Prema planu koji su napravili predstavnici tri resora – prosvete, zdravlja i sporta – pratiće se zdravstveno stanje dece i to tako što će se uvesti sportski lekarski pregledi, koji će osim osnovnog pregleda podrazumevati i obavezan EKG i krvnu sliku, jer su to parametri iz kojih mogu da se uzmu značajni izveštaji i prati zdravlje dece.

Cilj je da se svi lekarski pregledi obave u školama, odnosno da škola osim obrazovanja organizuje i sportske preglede.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Mlađim osnovcima časove fiskulture držaće nastavnici fizičkog, pratiće se i zdravstveno stanje dece

  1. Jjjjk kaže:

    A deca i dalje neka budu nepismena…

  2. Tanja kaže:

    Ovo mi liči na obezbeđivanje radnih mesta već iškolovanom difovskom kadru. Da neko misli o zdravstvenom stanju naše dece, sistematski pregledi kod pedijatra ne bi ličili na ovo što su danas. Postojale bi grupne vežbe dece sa raznim deformitetima (recimo stopala, što je veoma često) u domovima zdravlja. Vrtići sa dvorištem bili bi dostupni svoj deci. Najlepši časovi fizičkog bili su mi sa uciteljicom – nikada više nismo trčali, skakali i zabavljali se nego tada. Otkad smo dobili nastavnike i profesore fizičkog, fizičko se svelo na načine da pribavimo opravdanje da ne možemo raditi fizičko, a sve zbog različitih vidova torture koja se zvala “plan i program” i režima “svi moraju šta ja kažem a ni sam ne umem da pokažem”. Čudne komplekse ima dobar deo nastavnika fizičkog.

  3. Velja kaže:

    Fizickog vaspitanje je sada najvazniji predmet. Znamo da se negde i ne drzi ili se ne radi kako treba. Nece ni 10 casova sedmicno potpuno popraviti zdravlje ucenika. Jer za zdravlje dece je vazna i ishrana, stresno stanje, genetika. A fizicka aktivnost je samo jedna komponenta koja utice na zdravlje. Moje misljenje je da kao do sada dva casa nedeljno su dovoljna iz fizickog za zdravlje dece. Naravno ako se vodi računa o ovim ostalim faktorima. Ovo kazem iz razloga da se ne misli ako bude 5 casova nedeljno da ce sva deca biti zdrava.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama