Младен Шарчевић: „Сменио сам преко 20 директора школа широм Србије јер су прикривали насиље”

29 марта, 2019

Јасно је да се вршњачко насиље, као и све што је негативно у друштву, не може искоренити, али статистика говори у прилог томе да је оно драстично у опадању, изјавио је министар просвете Младен Шарчевић.

Фото “Данас”

Он је у емисији Правац на тв Пинк3 навео да је урађено много на превенцији, односно лечењу узрока насиље, те да је највећа одговорност на директору установе.

Говорећи о вршњачком насиљу, министар каже да су претходних година покренути СОС телефони, тимови за насиље које има свака школа, тимови Министарства и школских управа и истиче да свако насиље мора да се пријави.

“Сменио сам преко 20 директора школа широм Србије јер су прикривали насиље. Урадили смо доста тога, али је остало још много посла. У основним и средњим школама у Србији више је од 900.000 ђака и, гледајући статистику, насиље у школама је у драстичном опадању”, казао је он.

“Јасно је да се вршњачко насиље не може да се искорени, као и све остало што је лоше, али се може довести на разумну меру”, сматра министар.

Додаје да није задужен за породице и њихово васпитање и преваспитање, али да јесте за то шта школе треба да ураде. Директор, како објашњава, моментално мора да обавести инспекцију, школској управи или чак министру лично или помоћницима из сектора.

“Директор пре свега подноси извештај Покрајинском секретаријату за образовање, које извештава Министарство. У случају да нисам задовољан извештајем и установим другим каналима другачију причу, следи реизбор директора”, каже Шарчевић.

Истиче да не воли да је „силеџија“, али да су неке смене уродиле плодом. Он наводи и да му је улога да реформише систем, те да је урађено много квалитетног посла. Процедуре су, додаје, уродиле плодом и драстично су смањиле насиље у школама – за преко 60 одсто.

“Не значи да смо задовољни. Деценијама се образовање гурало под тепих, те смо ишли на драстичне мере. Одговорност је на установи, највише на директору, те на тиму који он поставља, на стручним сарадницима, разредним старешинама”, казао је министар.

Више на: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Младен Шарчевић: „Сменио сам преко 20 директора школа широм Србије јер су прикривали насиље”

 1. Тумбе каже:

  А, шта ћемо са мобингом?! Ко их у тој области контролише?! Шта треба, да и наставници крену да се убијају!

 2. Rada каже:

  A šta ćemo sa mobingim koji sprovode direktori i njihovi saradnici nad zaposlenim. Osnovna škola ” Bora Stanković” je tipičan primer.

 3. Nena каже:

  E ,to da počnem od predskolskog ti treba veza,da ti dete krene pri školi,postoje tri smene u kojima deca idu ,prepodne ,popodne i medju smena,nasa deca idu prepodne i popodne ima ih po petnaestak u grupi ,a medju smena koja je fiksna ide svakog dana od 11 do15h,u toj grupi ima 30deteta,to su se veze i vezice navirale,deca već znaju kod koje će učiteljice itd.i posle vršnjačko nasilje pa normalno kad ga još od predškolskog nauče da ono dete tamo nekog privilegovano je i kasnije se izivljavaju nad drugom decom,meni je mama to i to tata je isto neko….odužih ali tako je

 4. avangard каже:

  jos da smenite direktore koji prikrivaju nasilje nastavnika prema deci, da ne kazem maltretiranje

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама