Model koji sprema Ministarstvo: Od septembra đaci svake druge nedelje u školi

2 jula, 2020

Ministar prosvete je juče, govoreći za dnevni list “Blic” izjavio da se razmatra mogućnost kombinovane nastave od septembra. Ideja koju je ministar izneo podrazumeva da bi đaci delom imali časove na daljinu, ali i svake druge nedelje dolazili u školu.

Šarčević je rekao da Ministarstvo prosvete intenzivno radi na pripremi modela nastave za narednu školsku godinu i svi koraci koji se preduzimaju su preventivni, kako bi u slučaju da i u septembru bude pandemija, za đake i roditelje sve bilo spremno.

Foto: Canva

“Ukoliko virus bude prisutan, ali pandemija jenjava, spremamo se za kombinovani model. To praktično znači da bi đaci imali onlajn nastavu, ali i svaku drugu nedelju dolazili u školu, kako bi radili vežbe, dodatne konsultacije, odgovarali. Praktično provodili nastavnu nedelju na koju su inače navikli”, kaže ministar prosvete.

Ministar objašnjava da bi to, u praksi, značilo da su jedne nedelje u školi, recimo, prvi i treći razred srednje škole, a narednih sedam dana drugi i četvrti. Uz poštovanje svim preventivnih mera, naravno.

“Organizacija nastave, pa i kombinovanje nije problem za starije osnovce, srednjoškolce i fakultetlije. Posebna pažnja je usmerena na najmlađe đake, odnosno na one od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koji ne mogu da budu sami kod kuće”, ističe ministar i otkriva da se trenutno radi analiza za koliko najmlađih bi morala da se organizuje nastava po školama.

“Koliko dece ima oba roditelja koji rade, da li su i koje kompanije spremne da jednog roditelja puste da radi od kuće, koliko škola radi u jednoj smeni… sa svim ovim preciznim podacima imaćemo presek u Srbiji koliko dece ne mogu da budu sami kod kuće i da sagledamo kapacitete školskih ustanova u kojima je najviše te dece. Pa ukoliko bude trebalo, poradićemo na prostorijama kako bi se dobio relaksiran prostor za nastavu i učenje, a u skladu sa epidemiološkim zahtevima”, kaže Šarčević.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Model koji sprema Ministarstvo: Od septembra đaci svake druge nedelje u školi

  1. Anica kaže:

    Kamo sreće da ima više škola čime bi koncentracija učenika na jednom mestu bila manja.Ovako odeljenja su sa preko 30 učenika što je loše zdravstveno a i obrazovno.Ali,prosveta je neprofitabilna oblast na kratke staze.

  2. Nije bitno kaže:

    Bas me zanima kako bismo svake druge nedelje dolazili u skolu mi, koji ne zivimo u gradu gde nam se nalazi skola, vec u domu? Je l’ to znaci da ce npr neko iz Kosovske Mitrovice da dolazi na 7 dana i vraca se kuci? Gluposti!

  3. Nenad kaže:

    Treba promeniti sadasnji model obrazovanja jer je zastareo i prevazidjen.Sve dok je korona,treba da je nastava na daljinu.Skole da su zatvorene

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama