Moguće sprovođenje nadzora u Ministarstvu prosvete

25 maja, 2020

Na osnovu do sada raspoloživih informacija zatražiću dodatna obaveštenja od Ministarstva prosvete, a posle toga odlučiti o sledećim koracima, što može značiti i sprovođenje nadzora u Ministarstvu.


To kaže za Danas Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, odgovarajući na pitanje da li će i na koji način reagovati nakon što je obelodanjeno da su podaci iz elektronskog dnevnika Ministarstva prosvete dostupni na portalu čiji je vlasnik privatna firma.

Odakle kompaniji „Tesla softver“ podaci iz elektronskog dnevnika i po kom osnovu su preuzeti ako Ministarstvo tvrdi da portal moja.eskola.rs nije u njihovoj nadležnosti, pitanje je na koje i dalje nema odgovora.

A upravo je sa te adrese bilo moguće ući u esDnevnik pomoću šifre i lozinke koje su roditelji dobili od škola. I to do petka popodne, nakon čega pri pokušaju logovanja izlazi obaveštenje da „uneti podaci nisu tačni“.

U Ministarstvu prosvete nam je, podsetimo, rečeno da pomenuta adresa portala, koji se inače reklamirao u esDnevniku, „vodi ka veb mestu koje nije u njihovoj nadležnosti“, te da „nije moguće povući podatke iz esDnevnika koji je Ministarstvo obezbedilo za škole“.

Nadležnima smo potom predočili da je novinarka Danasa i sama pristupila esDnevniku svog deteta preko portala privatne firme koristeći šifru i lozinku koju je ranije dobila u školi, pitajući ih kako je to moguće.

– To je moguće zato što ste na taj portal uneli svoje kredencijale za pristup esDnevniku, kojem ste do sada pristupali preko portala moj.esdnevnik.rs, a koji ćete i dalje uvek moći da koristite besplatno. Pre nego što ste koristili drugi portal za pristup podacima o svom detetu u esDnevniku morali ste da prihvatite pravila i uslove koje Vam je predočio taj drugi portal. Poređenja radi, slično bi se desilo ukoliko date nekome ključ od stana i prihvatite uslove koje Vam taj neko drugi predoči, da bi uzeo ključ od Vašeg stana i ušao u njega (na primer majstor). odgovaraju iz Ministarstva. Napominju da su za pristup podacima učenika u esDnevniku za roditelje obezbedili portal moj.esdnevnik i da je to za sada jedini pouzdan način za uvid u informacije u elektronskom dnevniku.

Advokat Rodoljub Šabić, koji je i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kaže za Danas da mu odgovori Ministarstva prosvete deluju vrlo neubedljivi i odbranaški. Dodaje da su u nekim stvarima i očito netačni, kao što je tvrdnja Ministarstva da je reč o veb mestu „sa koga nije moguće povući podatke iz esDnevnika“.

– Činjenica je da je više građana, a i vaši novinari preko tog alternativnog portala dolazilo do podataka iz esDnevnika, čak do više podataka nego što se može dobiti normalnim putem. Ministarstvo je definitivno dužno da objasni kako i zašto je to bilo moguće. Uostalom, i sam odgovor Ministarstva na vaše pitanje potvrđuje da preuzimanje podataka iz esDnevnika preko drugog portala jeste bilo moguće. Samo se odgovornost za to prevaljuje na roditelje „koji su na taj portal uneli svoje kredencijalne podatke za pristup esDnevniku i prihvatili pravila i uslove koji su im na tom portalu predočeni“. Deluje doslovno licemerno tvrdnja da je „jedini pouzdan način pristupa podacima portal moj.esdnevnik“ a da „nije u nadležnosti Ministarstva da li će i neka treća strana ponuditi mogućnost pristupa i da li će roditelji verovati u dobronamernost i pouzdanost takvog pristupa, komentariše Šabić. On ističe i da je Ministarstvo dužno da objasni kako je bilo moguće da reklama za novi portal „iskače“ u esDnevniku za koji ono jeste nadležno.

– Zar ne misle da je to bilo vrlo sugestivno? Zar misle da je u redu reklamiranje alternativnog portala za čiju dobronamernost i pouzdanost „nisu nadležni“? Ako je u pitanju komercijalni posao privatne, strane kompanije, u čemu je javni interes da se reklamira na državnom sajtu? S tim u vezi očito ne odgovara istini ni tvrdnja iz saopštenja Ministarstva upućenog javnosti da je usluga novog portala vezana samo za privatne škole, one van državnog sistema školstva, jer su roditelji čija deca idu u državne škole dobili sugestivnu reklamnu poruku za korišćenje naprednih usluga besplatno do 1. decembra, navodi Šabić.

On zaključuje da je ovde reč o višestruko diskutabilnom aranžmanu o čemu, kako kaže, najbolje govori i to da je nakon reakcija u javnosti prestalo i „iskakanje“ u esDnevniku reklame unapređene verzije i mogućnost da se preko lozinke i šifre roditelja preko novog portala pristupa podacima iz esDnevnika Ministarstva.

„Garancija“ i dobronamernost

„Da li će neka treća strana ponuditi mogućnost pristupa i da li ćete Vi kao roditelj verovati u dobronamernost treće strane i pouzdanost pristupa, nije u nadležnosti Ministarstva. Ono što Ministarstvo garantuje je da nijedan portal neće ponuditi pristup podacima iz esDnevnika onome ko nema pravo pristupa“ poručili su nam iz Ministarstva, ne precizirajući da li „Tesla softver“ ima to pravo.

Neodgovoran odnos vlasti

– Postoje dva dobra razloga da slučaj sa reklamiranjem firme „Tesla softver“ u okviru đačkog esDnevnika privuče pažnju javnosti. Prvo, već prilikom uspostavljanja esDnevnika bilo je mnogo kritičkih opservacija povodom pobede iste te firme na tenderu uz ukazivanje na njene tesne poslovne veze sa ministrom prosvete još iz perioda pre nego što je došao na funkciju. Ova nova pogodnost za „Teslu“ svakako će reaktuelizovati bar deo tih kritika. I drugo, jer i potencijalna mogućnost pristupa privatne firme ogromnoj bazi ličnih podataka još jednom podseća na generalno totalno neodgovoran odnos vlasti prema zaštiti podataka o ličnosti. Ovaj slučaj, bar donekle podseća na slučaj Ministarstva zdravlja i fantomske višestruko rizične aplikacije „Izabrani doktor“ koji je, mada bukvalno skandalozan, ostao bez ikakve odgovornosti, kaže Rodoljub Šabić.

Piše: V. Andrić

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama