Могуће спровођење надзора у Министарству просвете

На основу до сада расположивих информација затражићу додатна обавештења од Министарства просвете, а после тога одлучити о следећим корацима, што може значити и спровођење надзора у Министарству.


То каже за Данас Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, одговарајући на питање да ли ће и на који начин реаговати након што је обелодањено да су подаци из електронског дневника Министарства просвете доступни на порталу чији је власник приватна фирма.

Одакле компанији „Тесла софтвер“ подаци из електронског дневника и по ком основу су преузети ако Министарство тврди да портал моја.ескола.рс није у њиховој надлежности, питање је на које и даље нема одговора.

А управо је са те адресе било могуће ући у есДневник помоћу шифре и лозинке које су родитељи добили од школа. И то до петка поподне, након чега при покушају логовања излази обавештење да „унети подаци нису тачни“.

У Министарству просвете нам је, подсетимо, речено да поменута адреса портала, који се иначе рекламирао у есДневнику, „води ка веб месту које није у њиховој надлежности“, те да „није могуће повући податке из есДневника који је Министарство обезбедило за школе“.

Надлежнима смо потом предочили да је новинарка Данаса и сама приступила есДневнику свог детета преко портала приватне фирме користећи шифру и лозинку коју је раније добила у школи, питајући их како је то могуће.

– То је могуће зато што сте на тај портал унели своје креденцијале за приступ есДневнику, којем сте до сада приступали преко портала мој.есдневник.рс, а који ћете и даље увек моћи да користите бесплатно. Пре него што сте користили други портал за приступ подацима о свом детету у есДневнику морали сте да прихватите правила и услове које Вам је предочио тај други портал. Поређења ради, слично би се десило уколико дате некоме кључ од стана и прихватите услове које Вам тај неко други предочи, да би узео кључ од Вашег стана и ушао у њега (на пример мајстор). одговарају из Министарства. Напомињу да су за приступ подацима ученика у есДневнику за родитеље обезбедили портал мој.есдневник и да је то за сада једини поуздан начин за увид у информације у електронском дневнику.

Адвокат Родољуб Шабић, који је и некадашњи повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, каже за Данас да му одговори Министарства просвете делују врло неубедљиви и одбранашки. Додаје да су у неким стварима и очито нетачни, као што је тврдња Министарства да је реч о веб месту „са кога није могуће повући податке из есДневника“.

– Чињеница је да је више грађана, а и ваши новинари преко тог алтернативног портала долазило до података из есДневника, чак до више података него што се може добити нормалним путем. Министарство је дефинитивно дужно да објасни како и зашто је то било могуће. Уосталом, и сам одговор Министарства на ваше питање потврђује да преузимање података из есДневника преко другог портала јесте било могуће. Само се одговорност за то преваљује на родитеље „који су на тај портал унели своје креденцијалне податке за приступ есДневнику и прихватили правила и услове који су им на том порталу предочени“. Делује дословно лицемерно тврдња да је „једини поуздан начин приступа подацима портал мој.есдневник“ а да „није у надлежности Министарства да ли ће и нека трећа страна понудити могућност приступа и да ли ће родитељи веровати у добронамерност и поузданост таквог приступа, коментарише Шабић. Он истиче и да је Министарство дужно да објасни како је било могуће да реклама за нови портал „искаче“ у есДневнику за који оно јесте надлежно.

– Зар не мисле да је то било врло сугестивно? Зар мисле да је у реду рекламирање алтернативног портала за чију добронамерност и поузданост „нису надлежни“? Ако је у питању комерцијални посао приватне, стране компаније, у чему је јавни интерес да се рекламира на државном сајту? С тим у вези очито не одговара истини ни тврдња из саопштења Министарства упућеног јавности да је услуга новог портала везана само за приватне школе, оне ван државног система школства, јер су родитељи чија деца иду у државне школе добили сугестивну рекламну поруку за коришћење напредних услуга бесплатно до 1. децембра, наводи Шабић.

Он закључује да је овде реч о вишеструко дискутабилном аранжману о чему, како каже, најбоље говори и то да је након реакција у јавности престало и „искакање“ у есДневнику рекламе унапређене верзије и могућност да се преко лозинке и шифре родитеља преко новог портала приступа подацима из есДневника Министарства.

„Гаранција“ и добронамерност

„Да ли ће нека трећа страна понудити могућност приступа и да ли ћете Ви као родитељ веровати у добронамерност треће стране и поузданост приступа, није у надлежности Министарства. Оно што Министарство гарантује је да ниједан портал неће понудити приступ подацима из есДневника ономе ко нема право приступа“ поручили су нам из Министарства, не прецизирајући да ли „Тесла софтвер“ има то право.

Неодговоран однос власти

– Постоје два добра разлога да случај са рекламирањем фирме „Тесла софтвер“ у оквиру ђачког есДневника привуче пажњу јавности. Прво, већ приликом успостављања есДневника било је много критичких опсервација поводом победе исте те фирме на тендеру уз указивање на њене тесне пословне везе са министром просвете још из периода пре него што је дошао на функцију. Ова нова погодност за „Теслу“ свакако ће реактуелизовати бар део тих критика. И друго, јер и потенцијална могућност приступа приватне фирме огромној бази личних података још једном подсећа на генерално тотално неодговоран однос власти према заштити података о личности. Овај случај, бар донекле подсећа на случај Министарства здравља и фантомске вишеструко ризичне апликације „Изабрани доктор“ који је, мада буквално скандалозан, остао без икакве одговорности, каже Родољуб Шабић.

Пише: В. Андрић

Извор: Данас