Moзак расте од мајчинске љубави

18 априла, 2021

Људи и примати могу мајкама да захвале што имају већи мозак од осталих живих бића. Ево зашто…

Foto: Canva

Дуго се сматрало да величина мозга зависи од брзине метаболизма. Група британских научника установила је, међутим, да упркос успоренијем метаболизму мозак торбара, попут кенгура или опосума, сисара чије женке уместо материце имају кожни набор у који се младунци смештају у раном стадијуму развоја, не заостаје по величини за мозгом других сисара.

У студији, објављеној у часопису Proceedings of the National Academy of Science , они објашњавају да је величина мозга како код торбара тако и код плаценталних сисара у тесној вези са дужином периода током којег се мајка брине о младунцима.

Људи и примати имају већи мозак од осталих сисара због топлине и љубави којом су окружени унутар материце, али и дуго након рођења.

Kоаутор студије Анџали Госвами са Универзитетског колеџа у Лондону каже да су се приликом истраживања разлога који су довели до развоја већег мозга код људи, научници раније више бавили плаценталним карактеристикама као што је брзина метаболизма.
“Открили смо, међутим, да упркос успоренијем метаболизму, торбари имају мозак који је исто толико велики, ако не и већи, него код плаценталних сисара”, објаснила је она.

“Велики мозак не може дакле бити резултат само убрзаног метаболизма. Све указује да су мајчинска нега и љубав најконзистентнији фактор у развоју мозга свих сисара”, додала је др Госвами.

Извор: Мондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама