Мозгалице које ће развијати математичко размишљање код деце

23 априла, 2015

mozgalice
Запослите децу уз ове забавне мозгалице које ће им помоћи да размишљају логично
Већ с четири године диетету можете задавати лакше задатке који ће их потакнути да логички размишљају. Доносимо неколико једноставних али корисник начина на које можете дјецу од четири до шест година потакнути на размишљање кроз игру.
У свим задацима будите уз дијете и савјетујте га, нпр. код слагања перлица понављајте: црвена, плава, жута, црвена, плава, жута, црвена, плава, жута… Ови узорци су добри за изградњу математичког мишљења.
Узорак Змије
Направите узорак змије с перлицама, а при том користите вруће љепило како би змију завршили. Осим што ће дијете развијати мозак кроз логичко закључивање, испраксират ће се и у финој моторики. ОВо можете покушати и с дјецом млађом од четири године но будите опрезни да перлице не стављају у уста.
logika
Лего мозгалица
Већ један пакетић лего коцкица бит ће довољан за ову игру. Дјеци задајте једноставан задатак да слажу прво жуту, плаву, зелену црвену или слично.
logika
Укусна слагалица
На хрпе истресите различите облике, то могу бити бомбони, гумби, зрнца грашка, грожђице, куглице…што год имате при руци. Детету дајте задатак да слаже низ од свих тих састојака пратећи почетни.
logika
Цртајте разне облике
Узмите трокут или равнало те на празном папиру уздуж направите точкице на свака два центиметра. Тако испуните цијели папир, но слободно направите већи размак међу редовима. Потом сваки ред започните другим стилом. Папир можете фотокопирати како не би требали стално цртати нови. Задатак детету бит ће да понавља оно што ви започели пратећи точкице, односно једна точкица мора бити почетак, следећа крај и тако све до краја. На тај начин јачати ће свој мозак, учит ће писати и цртати те развијати и фину моторику.
logika
Свирамо по нотама
За ову мозгалицу потребан је ксилофон, а како су на њему сви тонови означени посебном бојом дајте детету у задатак да одсвира ноте које ћете му задати. Наиме, сваку ноту нацртаје на папиру у оној боји у којој је типка, а дијете мора одсвирати управо тим редосљедом. Након што одсвира једном, нека све понови још брже и брже. Сваки погрешан тон јасно ће одскакати.
logika
Извор: djecjaposla.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама