MP roditeljima: Ako smatrate da škola nije adekvatno reagovala na nasilje, obratite se nadležnoj inspekciji

novembar 11, 2022

Ministarstvo prosvete apeluje na sve roditelje da se obrate nadležnoj školskoj i prosvetnoj inspekciji ukoliko smatraju da škola nije preduzela potrebne aktivnosti u zaštiti učenika od nasilja.

Postupanje po propisanoj proceduri je jedini pravi put da se učeniku pruži podrška, da se učenik zaštiti i da se ustanova obrazovanja sankcioniše ukoliko nije postupila u skladu sa zakonom i propisima.

Kada je u pitanju vršnjačko nasilje Ministarstvo posebno ističe da je neophodno imati u vidu da je reč o maloletnim licima koja su u razvoju i kojima treba podrška. Podrška i vaspitni rad je potreban svim učenicima, bilo da je reč o deci koja trpe ili vrše nasilje, jer podjedanko je važno raditi na prevazilaženju traume kod učenika koji je trpeo nasilje i promeni ponašanja kod učenika koji je vršio nasilje.

Reč je kontinuiranom procesu koji neizostavno podrazumeva saradnju porodice, škole i drugih sistema (zdravstvenog, sistema socijalne zaštite, policije).

Ističemo i apelujemo na roditelje da vode računa o najboljem interesu sve dece i da imaju u vidu da svako izlaganje maloletnih lica javnosti, njihovo etiketiranje kao nasilnika ili žrtve (putem medija ili društvenih mreža), može dovesti do zloupotrebe, dalje eskalacije nasilja, retraumatizacije dece, ugrožavanja njihove bezbednosti i zloupotrebe podataka o ličnosti.

Takođe, ističemo važnost poštovanja principa Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja koji propisuje odgovornost svih nadležnih resora, kao i medija, u načinu informisanja i edukaciji javnosti o ovoj temi, kojima se ne ugrožava integritet, prava i lični podaci dece i maloletnih lica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "MP roditeljima: Ako smatrate da škola nije adekvatno reagovala na nasilje, obratite se nadležnoj inspekciji"

  1. Aleksa kaže:

    Kako se sankcioniše Centar za socijalniu rad, koji uopšte ne postupa, policija koja ne rešava problem, mediji kojima je važno da pišu o nasilju, a nije im važno da dođu na neku manifestaciju u školu? Kako sankcionišete roditelje koji su vaspitali decu koja vrši nasilje i prstom ne mrdaju da nešto poprave? Da li je moguće da samo mislite kako da sankcionišete škole? Da li stvarno mislite da nastavnici nemaju privatni život? Na koji način ste mislili da zaštitte nastavnike od nasilnih učenika i roditelja? Kad to budete smislili, situacija će se promeniti u korist svih učesnika u obrazovanju.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama