МПН данас: Школе нису место преношења вируса, већина инфицираних заразила се ван школе

19 новембра, 2020

Јединствена методологија праћења ширења инфекције Ковид- 19, која је обавезујућа за све здравствене установе и заводе за јавно здравље, показује да школе нису значајно место трансмисије вируса, за шта се потврда добија у дневним извештајима здравствених институција, стоји у данашњем саопштењу које је издало Министарство просвете.

Када је у питању Ковид-19, прописане су опште и посебне мере за сузбијање преношења инфекције међу ученицима и запосленима у школи. Уколико се поштују све прописане епидемиолошке мере заштите ризик од преношења вируса је низак.

На основу досадашњег искуства, на основу потврђених случајева код ученика и наставника, може се закључити да школе и даље нису место преноса вируса, већ да се већина оболелих инфицирала у породичним или другим контактима ван школе.

У врло комплексном контексту са отежаним условима рада, највећи број школа доследно примењује мере за спречавање ширења епидемије, о чему говоре подаци о зараженим наставницима и ученицима.

У односу на критеријуме које је дао Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, дневно се прати ситуација на нивоу сваке установе да би се обезбедило правовремено деловање.

На нивоу јединица локалне самоуправе, општинских кризних штабова и завода за јавно здравље, без одлагања се анализирају епидемиолошки показатељи, који могу бити основ за доношење препорука за другачију организацију наставе на одређеној територији, за шта сагласност даје надлежна школска управа у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Уколико Кризни штаб за сузбијање заразне болести Ковид -19 донесе одлуку о потреби организације наставе на даљину у целом школском систему, Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће бити спремно да обезбеди потребне услове за остваривање прописаних циљева наставе и учења.

Извор: МПН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "МПН данас: Школе нису место преношења вируса, већина инфицираних заразила се ван школе

 1. Небитно образовање каже:

  А директори добијају пријаве звог тога што подсећају децу да носе маске. Поједини родитељи и деца инсисрирају да неће да носе брњицу и да нико не може да их натера, јер је држава дала само препоруку. Свађају и оно мало људи што су остали непосвађани и урушавају до дна ауторитет наставника.
  Деца долате сваке друге недеље у школи. Провре знања су обавезне у школи, часови провере дуплирани а инспекције ће да посећују школе јер планови нису остварени.
  Срамота!

 2. Aleksa каже:

  Koja to struka ima provere posle položenog stručnog ispita ili ispita za licencu?
  Hm… Nijedna!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама