MPN danas: Škole nisu mesto prenošenja virusa, većina inficiranih zarazila se van škole

novembar 19, 2020

Jedinstvena metodologija praćenja širenja infekcije Kovid- 19, koja je obavezujuća za sve zdravstvene ustanove i zavode za javno zdravlje, pokazuje da škole nisu značajno mesto transmisije virusa, za šta se potvrda dobija u dnevnim izveštajima zdravstvenih institucija, stoji u današnjem saopštenju koje je izdalo Ministarstvo prosvete.

Kada je u pitanju Kovid-19, propisane su opšte i posebne mere za suzbijanje prenošenja infekcije među učenicima i zaposlenima u školi. Ukoliko se poštuju sve propisane epidemiološke mere zaštite rizik od prenošenja virusa je nizak.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, na osnovu potvrđenih slučajeva kod učenika i nastavnika, može se zaključiti da škole i dalje nisu mesto prenosa virusa, već da se većina obolelih inficirala u porodičnim ili drugim kontaktima van škole.

U vrlo kompleksnom kontekstu sa otežanim uslovima rada, najveći broj škola dosledno primenjuje mere za sprečavanje širenja epidemije, o čemu govore podaci o zaraženim nastavnicima i učenicima.

U odnosu na kriterijume koje je dao Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, dnevno se prati situacija na nivou svake ustanove da bi se obezbedilo pravovremeno delovanje.

Na nivou jedinica lokalne samouprave, opštinskih kriznih štabova i zavoda za javno zdravlje, bez odlaganja se analiziraju epidemiološki pokazatelji, koji mogu biti osnov za donošenje preporuka za drugačiju organizaciju nastave na određenoj teritoriji, za šta saglasnost daje nadležna školska uprava u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ukoliko Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid -19 donese odluku o potrebi organizacije nastave na daljinu u celom školskom sistemu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će biti spremno da obezbedi potrebne uslove za ostvarivanje propisanih ciljeva nastave i učenja.

Izvor: MPN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "MPN danas: Škole nisu mesto prenošenja virusa, većina inficiranih zarazila se van škole

 1. Nebitno obrazovanje kaže:

  A direktori dobijaju prijave zvog toga što podsećaju decu da nose maske. Pojedini roditelji i deca insisriraju da neće da nose brnjicu i da niko ne može da ih natera, jer je država dala samo preporuku. Svađaju i ono malo ljudi što su ostali neposvađani i urušavaju do dna autoritet nastavnika.
  Deca dolate svake druge nedelje u školi. Provre znanja su obavezne u školi, časovi provere duplirani a inspekcije će da posećuju škole jer planovi nisu ostvareni.
  Sramota!

 2. Aleksa kaže:

  Koja to struka ima provere posle položenog stručnog ispita ili ispita za licencu?
  Hm… Nijedna!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama