MPN: Nastavak saradnje sa savetnicima – spoljnim saradnicima, od ove godine i u dve nove oblasti

8 aprila, 2021

Počevši od 2017. godine, putem javnog poziva i na predlog prosvetnih savetnika iz školskih uprava, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, angažuje istaknute vaspitače, nastavnike i stručne saradnike koji, u svojstvu savetnika-spoljnjih saradnika pružaju stručnu pomoć svojim kolegama u vrtićima i školama u različitim oblastima delovanja. Njihov rad prate nadležne školske uprave i uključuju ih u svoje timove prilikom spoljašnjeg vrednovanja rada ustanova i u vršenju stručno-pedagoškog nadzora.

Foto: Canva

U prethodne četiri godine broj savetnika-spoljnjih saradnika se povećavao od početnih 186, jer se pokazalo da je ovaj profesionalni resurs vrlo dobro prihvaćen od strane kolega u ustanovama i u 2021. godini će biti angažovana 372 savetnika.

Prvi put ove godine angažovano je 37 savetnika za unapređivanje inkluzivnog obrazovanja i 23 savetnika za unapređivanje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina. Očekuje se da daju puni doprinos u planiranju, pripremi, primeni, evidentiranju i vrednovanju mera individualizacije i individualnog obrazovnog plana, odnosno u unapređivanju kvaliteta i dostupnosti obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina.

Sa ciljem jačanja kompetencija novoangažovanih savetnika-spoljnih saradnika, Ministarstvo je pripremilo jedinstveni program obuke o ulozi savetnika – spoljnih  saradnika u obrazovnom sistemu, a posebno u oblasti inkluzivnog obrazovanja i obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama