МПН припрема стручно упутство за организацију путовања, деца ће обилазити меморијалне центре широм Европе

септембар 26, 2022

Ученици основних и средњих школа у Србији ускоро би могли да на екскурзијама обилазе и места на којима је током Другог светског рата страдао српски, али и други народи који су били жртве фашизма.

Иницијативу да ученици на екскурзијама посећују стратишта покренуо је пре неколико месеци Музеј геноцида, а Министарство просвете је прихватило и сада припрема стручно упутство за организацију путовања, које ће послати свим основним и средњим школама у Србији, пишу Новости.

Музеј геноцида је предложио да посете буду меморијалним центрима у Србији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Аустрији, Италији, Пољској, Немачкој, Норвешкој и Холандији.

Ресорни министар Бранко Ружић је подржао иницијативу, оцењујући да ће то допринети развоју свеопште културе сећања у нашем друштву.

“Обиласком Јасеновца, али и свих других локалитета посвећених сећању на жртве ратова, ученици би употпунили и продубили своја знања о усташким и другим злочинима над недужним цивилним жртвама и њиховом страдању. Важно је да то учинимо због будућих генерација”, указао је Ружић.

Извор: ФоНет/Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама