МПН: Просветни радници да имају приоритет при тестирању на Ковид и вакцинисању против грипа

13 августа, 2020

Министарство просвете, науке и технолошког развоја одговорило је на предлоге Форума београдских гимназија у вези за повећање безбедности и сигурности наставника у време извођења наставе током епидемије.

• Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржава иницијативу да се за запослене у просвети обезбеде медицинске маске и остала средства личне заштите и у том смислу већ су дате препоруке јединицама локалне самоуправе да финансијски максимално подрже све образовне установе. Локалне самоуправе су већ планирале средства за ове потребе. Уколико неке локалне самоуправе нису у стању да изврше своју обавезу, потребно је да се школе јаве надлежној школској управи, како би Министарство проследило захтев на Кабинет председника Владе Републике Србије.

• Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће препоручити Кризном штабу да просветни радници који буду имали симптоме корона вируса, буду приоритет приликом тестирања Пи-Си Ар тестовима.

• Министарство је сагласно да просветни радници који желе да приме вакцину против сезонског грипа такође буду приоритетно вакцинисани, и такву препоруку ћемо упутити Министарству здравља Републике Србије.

• С обзиром да није уведено ванредно стање сви запослени, па и запослени у просвети старији од 60 година или са хроничним обољењима, придржавају се мера које прописују Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ и Кризни штаб Републике Србије.

• У вези предлога да се запосленима који оболе од КОВИД 19 гарантује накнада у висини од 100%, обавештавамо Вас да висина накнада током боловања није у надлежност Министарства просвете, науке и технолошког развоја, али ћемо покушати да помогнемо у сарадњи са другим државним органима, и о томе ћемо вас накнадно обавестити.

Извор: МПН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "МПН: Просветни радници да имају приоритет при тестирању на Ковид и вакцинисању против грипа

 1. Алекса каже:

  По закону, ако се радник повреди на раду, прима 100%. Ако добије корону на послу, то је ваљда исто.

  1. Mima каже:

   Da, ako uspe da dokaže da se na poslu zarazio.

   1. Алекса каже:

    Одлично, бар ће обезбедити приоритет при давању конопца. Можда чак и преко реда ко не стигне на време да узме.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама