MPN: Prosvetni radnici da imaju prioritet pri testiranju na Kovid i vakcinisanju protiv gripa

13 avgusta, 2020

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odgovorilo je na predloge Foruma beogradskih gimnazija u vezi za povećanje bezbednosti i sigurnosti nastavnika u vreme izvođenja nastave tokom epidemije.

• Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržava inicijativu da se za zaposlene u prosveti obezbede medicinske maske i ostala sredstva lične zaštite i u tom smislu već su date preporuke jedinicama lokalne samouprave da finansijski maksimalno podrže sve obrazovne ustanove. Lokalne samouprave su već planirale sredstva za ove potrebe. Ukoliko neke lokalne samouprave nisu u stanju da izvrše svoju obavezu, potrebno je da se škole jave nadležnoj školskoj upravi, kako bi Ministarstvo prosledilo zahtev na Kabinet predsednika Vlade Republike Srbije.

• Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će preporučiti Kriznom štabu da prosvetni radnici koji budu imali simptome korona virusa, budu prioritet prilikom testiranja Pi-Si Ar testovima.

• Ministarstvo je saglasno da prosvetni radnici koji žele da prime vakcinu protiv sezonskog gripa takođe budu prioritetno vakcinisani, i takvu preporuku ćemo uputiti Ministarstvu zdravlja Republike Srbije.

• S obzirom da nije uvedeno vanredno stanje svi zaposleni, pa i zaposleni u prosveti stariji od 60 godina ili sa hroničnim oboljenjima, pridržavaju se mera koje propisuju Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Krizni štab Republike Srbije.

• U vezi predloga da se zaposlenima koji obole od KOVID 19 garantuje naknada u visini od 100%, obaveštavamo Vas da visina naknada tokom bolovanja nije u nadležnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali ćemo pokušati da pomognemo u saradnji sa drugim državnim organima, i o tome ćemo vas naknadno obavestiti.

Izvor: MPN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "MPN: Prosvetni radnici da imaju prioritet pri testiranju na Kovid i vakcinisanju protiv gripa

 1. Aleksa kaže:

  Po zakonu, ako se radnik povredi na radu, prima 100%. Ako dobije koronu na poslu, to je valjda isto.

  1. Mima kaže:

   Da, ako uspe da dokaže da se na poslu zarazio.

   1. Aleksa kaže:

    Odlično, bar će obezbediti prioritet pri davanju konopca. Možda čak i preko reda ko ne stigne na vreme da uzme.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama