MPN: Takmičenja i smotre se ne odlažu, učenici da se okupe u dvorištu i da se postepeno uvode u učionice

11 marta, 2020

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je, povodom koronavirusa u Srbiji da “relevantni pokazatelji ne ukazuju na potrebu obustave rada”, a da se stanje u školama i vrtićima prati na dnevnom nivou.

U poslednjem dopisu Ministarstva prosvete obrazovnim ustanovama se navodi da se rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama obavlja redovno, “jer u ovom trenutku svi relevantni pokazatelji ne ukazuju na potrebu obustave rada”.

“Ovi pokazatelji prate se na dnevnom nivou i reagovaće se u skladu sa pristiglim podacima. Posebno napominjemo, da je direktor ustanove odgovoran da se mere visokog nivoa higijene redovno sprovode”, navodi se u saopštenju i dodaje da će za sprovođenje svih mera sanitarna i prosvetna inspekcija pojačati svoje prisustvo u školama i vrtićima.

Ministarstvo prosvete navodi da je “potrebno roditeljima skrenuti pažnju da se zbog bezbednosti njihove dece i bezbednosti drugih, obrate nadležnim zdravstvenim institucijama ukoliko primete bilo kakve simptome kod dece koji bi mogli da ukazuju na prisustvo virusa, na telefone epidemiološke službe: 064/ 894 52 35 i 011 /268 45 66.

“Direktori su dužni da vode evidenciju o broju dece, učenika i zaposlenih koji su odsutni iz zdravstvenih razloga i da na dnevnom nivou izveštavaju nadležnu Školsku upravu. Sve manifestacije i priredbe u zatvorenom prostoru, koje su planirane za više od 100 učenika se odlažu, a ne treba dozvoliti veća okupljanja dece i učenika po holovima i hodnicima za vreme odmora”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva prosvete navode da se takmičenja i smotre učenika ne odlažu, već da je potrebno da se učenici okupe na otvorenom prostoru kao što je školsko dvorište, nakon čega učenike treba postepeno uvoditi u učionice. Ekskurzije, nastava u prirodi i druga putovanja na teritoriji Republike Srbije, za sada, se ne odlažu, s tim da se prilikom realizacije poštuju sve preporuke u pogledu okupljanja (do 100 učenika) i održavanja higijene.

Izvor: N1/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama