Мрежа школа мењана у 19 локалних самоуправа

11 августа, 2019

Од постојећих 386 основних школа и укупно 252 издвојена одељења, колико их је било на територији покрајине Војводина пре оптимизације, Покрајинска влада је дала сагласност на 45 одлука о мрежама јавних основних школа, којима је утврђено ново бројчано стање – 364 основне школе и 267 издвојених одељења, кажу за Данас у Покрајинском секретаријату за образовање.


Поводом тврдњи Савеза за Србију Војводине да се у Покрајини спрема гашење школа, из Покрајинског секретаријата поручују да је у многим локалним самоуправама дошло до оптимизације и реорганизације основних школа, те су бројне матичне школе с малим или недовољним бројем ученика промениле правни статус и постале издвојена одељења у саставу других, већих основних школа.

– Приликом одлучивања о новој мрежи јавних основних школа, од стране локалних самоуправа, као и у поступку давања сагласности на одлуке скупштина општина и градова од стране Покрајинске владе, веома рестриктивно се прилазило спајању школа док је у највише случајева очувана мрежа која је претходно успешно функционисала. Због ових промена, у школама се не очекује већи број технолошких вишкова него што би их иначе било, наводи се у одговору нашој редакцији из Покрајинског секретаријата за образовање које је потписао секретар Михаљ НЈилаш.

Од 45 локалних самоуправа у АП Војводини, у 26 новом мрежом јавних основних школа није мењано постојеће стање, док су у преосталих 19 локалних самоуправа мреже основних школа оптимизоване.

– Угашено је 10 издвојених одељења, која нису имала уписаних ђака, нити би их, према подацима надлежних служби, имала у наредним годинама. У местима у којима је издвојено одељење угашено, а има ђака, општина је обезбедила превоз до матичне школе. Угашена је ОШ “ Милош Црњански“ у Суботици јер није испуњавала критеријуме из уредбе коју је утврдила Влада Србије (у једној згради налазиле су се две основне школе). Отворена су четири издвојена одељења, а у ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Новом Саду се планира отварање једног таквог одељења у наредном периоду. У Покрајинском секретаријату за образовање додају да је 25 осмолетки из статуса матичне школе прешло у статус издвојених одељења, припајањем другим матичним школама.

– Реч је углавном о мањим сеоским школама, а променом њиховог правног статуса оне нису фактички угашене. Наиме, ове школе наставиле су да раде у постојећим објектима, чиме је ученицима омогућено да своје образовање наставе у месту пребивалишта. Такође, у општинама Опово и Сента било је промена у смислу да су од једне основне школе и три издвојена одељења у Опову формиране две матичне школе (са по једним издвојеним одељењем), док су у Сенти од једне матичне формиране четири школе са седам издвојених одељења – наводе из Покрајинског секретаријата за образовање.

Пише: В. А

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама