МУП ће спровести обуку запослених у школама која ће обухватити и мере контроле приступа, као и превентивни преглед простора установе

“Поводом учесталих дојава о експлозивним направама у различитим образовним институцијама на територији Републике Србије, Министарство унутрашњих послова ангажовало је све људске и материјално-техничке ресурсе на унапређењу безбедности деце, и у сарадњи са надлежним тужилаштвом предузима активности на идентификацији и процесуирању одговорних лица.” – саопштио је данас МУП.

Foto: Canva

У саопштењу се наводи да је од почетка школске 2023/2024. године до данас, примљено укупно 80 дојава на неколико десетина имејл адреса у различитим образовним институцијама на територији Републике Србије.

“По свакој појединачној дојави полицијски службеници су поступали одговорно и професионално, извршили прегледе и све неопходне провере, на основу којих је утврђено да су дојаве биле лажне.” – кажу из МУП-а и додају да свакодневно, од почетка школске године, око 2.500 полицијских службеника обезбеђује све школе у Србији, и увек су спремни за брзо реаговање у циљу безбедности и заштите деце.

“У складу са посебним планом и програмом, полицијски службеници спровешће обуку запослених у установама предуниверзитетског и универзитетског васпитања и образовања које ће обухватити: мере контроле приступа, превентивни преглед простора установе, као и дефинисање безбедног места, по узору на позитивна искуства земаља које имају слични проблем.” – стоји у саопштењу Министарства унутрашњих послова.

Како се наводи, Министарство унутрашњих послова на националном и међународном нивоу интензивно сарађује са свим релевантним институцијама на идентификацији ИП адреса пошиљалаца дојава, њихових корисника, и до краја сутрашњег дана очекује се реализација опсежне међународне акције на хапшењу лица повезаних са наведеним дојавама.

“Овакве дојаве, као врста специјалног психолошког рата, представљају покушај дестабилизације Републике Србије и уношења панике и немира међу њене грађане. Најважнији приоритет Министарства унутрашњих послова јесте безбедност деце као најосетљивије категорије и полицијски службеници истрајно ће наставити са свим активностима како би деца одрастала у сигурном и безбрижном окружењу.”