МУП УПОЗОРАВА: Не отварајте непознате мејлове

13 маја, 2017

 
МУП и Посебно тужилаштво за борбу против високотехнолошког криминала су, поводом сајбер напада који је погодио више од 60 држава и који је у светским безбедносним круговима окарактерисан као највећи “Рансомwаре” напад, обавестили грађане о мерама предострожности које би требало да предузму како би спречили ову врсту рачунарског напада.

Они саветују грађане да не отварају мејлове, другу електронску пошту и прилоге од пошиљаоца који нису познати, које не очекују или који су сумњиви, да не отварају линкове на интернету, е-маиловима или чет порукама само ако су потпуно сигурни у пошиљаоца или у наведену интернет страницу и да редовно безбедно копирају све важне податке на рачунару (бацк уп), како би у случају блокирања података “Рансомwаре” увек имали резервну копију података и на овај начин избегли да буду жртва уцене.
Ове мере је потребно примењивати у свакој прилици, имајући у виду чињеницу да се ради о врло софистицираном рачунарском нападу, да се за блокирање података користе кључеви за шифровање које је скоро немогуће дешифровати и да се за откуп искључиво траже биткоини као дигитална крипто-валута код које је немогуће лоцирати корисника, односно нападача, наведнео је у саопштењу МУП-а.
“Рансомwаре” је врста рачунарског злонамерног софтвера који се тајно инсталира на рачунарима жртве и који након тога криптује све податке на рачунару, односно блокира их и спречава власника да их користи, наводи се у саопштењу.
Жртва истовремено добија поруку у којој се наводи да је потребно да плати откуп нападачу како би подаци на рачунару били одблокирани.
Откуп се увек тражи у виртуелној крипто-валути биткоин.
Жртве су углавном мале и средње фирме, али су забележени напади и на велике пословне системе, код којих блокирање службених или пословних података на рачунарима може да доведе до велике штете, стоји у саопштењу.
Иако до сада није било пријављених ових случајева, Министарство унутрашњих послова и Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал позивају све грађане и привредне субјекте да, уколико су били нападнути између петка и суботе, о томе обавесте полицију и тужилаштво.
Иначе, полиција и посебно тужилаштво прате ову ситуацију и размењују податке са Интерполом, Еурополом и другим међународним организацијама, наведено је у саопштењу.
 
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама