МУП упозорава родитеље и наставнике: Опасна видео-игра „Плави кит” стигла у окружење

12 маја, 2017

Министарство унутрашњих послова поводом видео игре „Плави кит“ која кружи интернетом у земљама у окружењу и у којој се деца позивају на самоповређивање, па чак и самоубиство, апелује на све грађане да уколико се сретну са таквом игрицом у нашој земљи то одмах пријаве полицији.
– Иако Министарство унутрашњих послова у Србији није забележило ниједан случај који има везе са видео игром „Плави кит“, која потиче из Русије, позивамо све родитеље и наставнике да разговарају са децом и прате њихове активности на интернету, како би их заштитили од овог облика угрожавања сигурности – поручено је из МУП-а.
Игрица „Плави кит“ пре свега је усмерена на млађу популацију. У периоду од 50 дана играња пред децу се постављају различити задаци, у почетку мање опасни попут гледања хорор филмова, затим самоповређивања урезивањем плавог кита на рукама, а све се завршава позивом на извршење самоубиства, објашњава се у саопштењу.

До сада се убило 130 деце

Игрица „Плави кит”, због које је 130 деце извршило самоубиство, проширила се на Хрватску. Стручњаци упозоравају да би ускоро могла да стигне и у Србију.
Настала је у Русији, а игра се тако што непозната особа путем друштвене мреже играчима (младима) шаље низ наредби током 50 дана. Изазови варирају од буђења усред ноћи до врло екстремних, као што је самоповређивање. Последњег дана, играчи добијају инструкције да изврше самоубиство.

Брзо се шири

Татјана Матић из Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, каже за “Блиц” да досад нису имали пријаву изазов игара.
– Граница изазова подигла се због брзог преношења информација, односно фотографија и видео-снимака који се деле на мрежи (нпр. селфи на ивици провалије) – објашњава Матић.
Када је у питању “Плави кит”, додаје, посебно је важно да се деца едукују о томе да не улазе у комуникацију са непознатих налога.
– Скоро свакога дана у новинама се прочита вест да је неко погинуо или озбиљно повређен у жељи да направи добар селфи или одговарајући на изазове вршњака. Изазови најчешће подразумевају фотографисање на потенцијално опасним површинама или снимање кратког видеа с циљем самоповређивања ради забаве – наглашава она и додаје да је такође и сајт ask.fm утицао на многе трагичне исходе младих и деце.

Причајте са децом

Психолог Марија Нејдин саветује родитељима да разговарају с децом, али да им не говоре детаље везане за опасне игрице.
– У супротном ће пробудити интересовање код деце јер њима у тим годинама треба адреналин, а она доказују да су одрасла и јака. Треба им објаснити да не преузимају апликацију и стално разговарати с њима трудећи се да им се подигне критичност за садржаје на интернету – прича Надејинова.

Позив за помоћ

Сви грађани (и деца) бесплатним позивом на број 19833 могу добити савете у вези са безбедношћу деце на интернету, предностима и ризицима.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама