На боловање и због вашки

22 јуна, 2020

Када децу због гњида искључе из вртића, родитељима нема друге него да од педијатра затраже боловање ради неге детета

Ваше дете има гњиде и данас неће моћи да остане у обданишту – понављала је попут рефрена прошле недеље медицинска сестра родитељима у једном београдском вртићу. Већи проблем од појаве вашки у том моменту представљало им је како ће на посао са децом.

– Довела сам кћерку и сина у вртић, а на вратима нам је медицинска сестра саопштила како мора да им прегледа косу јер су се у њиховој групи појавиле вашке. Била сам убеђена да их немају, јер су, после вишемесечне изолације, само три дана раније дошли у обданиште. Међутим, обоје су имали незване госте. Нисам осећала стид због те чињенице, већ ми је у глави само била мисао куда с децом, како послодавцу да објасним да су ми се вашке испречиле на путу до посла – говори Београђанка Соња М. и додаје да је онда одлучила да оде код педијатра и затражи боловање.

Може ли родитељ уопште да оде на боловање због вашки? Иако питање звучи помало комично, у међународној класификацији болести под шифром Б85 крије се вашљивост главе. Пракса је показала да педијатри у случајевима у којима се нашла наша саговорница отварају боловање због неге детета. Најчешће на недељу дана, али и краће у зависности колико су родитељи били брзи у борби са овим паразитима. А брзина је кључна, јер вашке дневно положе пет, шест гњида које, ако се не уклоне, за недељу дана постају нове вашке које ће такође за собом остављати нове гњиде.

– И зато их је тешко истребити. О томе сведочи и чињеница да нам дневно стигну бар три муштерије са овим проблемом. Посла имамо током сва четири годишња доба, додуше током пролећа и лета нешто више јер се тада брже размножавају – каже за „Политику” Светлана Воркапић, власница фризерског салона који се бави искључиво косом са овим проблемом.

Њено искуство показује да вашке не праве ни социјалне ни економске разлике. Пракса ју је уверила да се могу јавити код бебе од годину и по дана као и код 90-годишње баке. Ипак, најчешће муче девојчице узраста између четири и пет година, а потом и њихове маме. Док тате врло ретко страдају.

– Мада смо имали и случајева да муштерије нису знале како су их добиле: немају децу, нити им је било познато да је неко од блиских људи мучио сличну муку. Тако се једна жена, не сумњајући шта је посреди, због свраба главе прво обратила доктору који је проценио да је реч о проблему на нервној бази. Добила је лекове за смирење, али се свраб није смањивао. Код нас је дошла тек кад је било очигледно у чему је ствар – додаје Светлана.

Много је заблуда исплетених око ових паразита, а једна од њих је и да не нападају фарбану косу. Међутим, оно што јесте тачно то је да воле чисту косу, па тако руше и ону предрасуду да су вашке последица лоших хигијенских навика.

Наша саговорница истиче да је са њима као и са комарцима – неког воле више, а неког заобилазе у великом луку.

– Претерано је рећи да имамо сталне муштерије, али имамо повратнике. Није лако изборити се са овим проблемом, јер није довољно бавити се само косом. Требало би променити постељину, гардеробу, одмах све опрати, усисати стан… Вашке су врло отпорне – додаје Светлана.

О њиховој отпорности говори и покушај једне маме да их са ћеркине главе уклони – врло опасним доместосом. Вашке су преживеле. Срећом, и девојчица је прошла без озбиљнијих озледа.

Етерична уља одбијају уљезе

Превентивно прање шампонима против вашки неће их одбити од намере да се уселе, али етерична уља могу бити од користи. Довољно је, према речима наше саговорнице, утрљати кап на кожу главе или, ако је о девојчицама реч, ставити на гумицу за косу. – То је јефтина замена за гумице које су се појавиле на тржишту, а које се не могу дуго користити – додаје Светлана Воркапић.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама