На југу Србије све мање ђака

3 јуна, 2020

Лесковац – Колико ће тачно бити смањен број одељења у средњим школама у Лесковцу, али и осталих пет општина Јабланичког округа прецизно ће се знати почетком нове школске године, али је већ сада извесно да ће доћи до озбиљних промена. Према одлуци Министарства просвете, у овом граду број одељења првог разреда у средњим школама биће знатно смањен.

Foto: Canva

Горан Миловановић, председник организације синдиката у Економској школи „Ђука Динић”, обратио се посебним писмом Синдикату образовања Србије како би заузели јасан став према ситуацији која ће, готово је извесно, многе просветаре оставити без посла. Прецизније, у Јабланичком округу било би десетак одељења мање, што је велики удар за досадашњу систематизацију радних места, поготово ако се зна да многи професори немају пун фонд часова.

Горан Миловановић оцењује да су многи просветни радници огорчени: „Незадовољство је велико и уместо комуникације, наставници су изложени бројним критикама. Малтретирају нас разним новинама и не уважавају. Сваке године стрепимо да ли ћемо имати пун фонд часова. Ученици нас не поштују, а родитељи врше притисак да поклањамо оцене. Тако деградирамо и професију и себе.”

Према подацима који се могу прочитати на званичном сајту Министарства просвете, средње школе у Лесковцу уписаће 231 ученика мање него протекле школске године. Сем Гимназије, у свим васпитно-образованим установама предвиђен је мањи број ђака у првом разреду. Неке школе, попут Пољопривредне и Хемијске, али и Средње школе у Грделици и Вучју, саме су одредиле скромнију уписну квоту. У другим је то учинило Министарство просвете. Истовремено, већа пажња биће посвећна школама у којима се већ неколико година примењује тзв. дуално образовање.

Као и ранијих година, у Лесковцу, извесно је, највећи број ученика намерава да упише Медицинску или Економску школу, али и Гимназију. Нажалост, свима неће бити испуњене жеље. У неким срединама, попут Црне Траве, да би привукли што већи број ђака за упис у тамошњу средњу школу, обезбеђују многе повољности, укључујући и бесплатни смештај у Дому ученика.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама