Na jugu Srbije sve manje đaka

3 juna, 2020

Leskovac – Koliko će tačno biti smanjen broj odeljenja u srednjim školama u Leskovcu, ali i ostalih pet opština Jablaničkog okruga precizno će se znati početkom nove školske godine, ali je već sada izvesno da će doći do ozbiljnih promena. Prema odluci Ministarstva prosvete, u ovom gradu broj odeljenja prvog razreda u srednjim školama biće znatno smanjen.

Foto: Canva

Goran Milovanović, predsednik organizacije sindikata u Ekonomskoj školi „Đuka Dinić”, obratio se posebnim pismom Sindikatu obrazovanja Srbije kako bi zauzeli jasan stav prema situaciji koja će, gotovo je izvesno, mnoge prosvetare ostaviti bez posla. Preciznije, u Jablaničkom okrugu bilo bi desetak odeljenja manje, što je veliki udar za dosadašnju sistematizaciju radnih mesta, pogotovo ako se zna da mnogi profesori nemaju pun fond časova.

Goran Milovanović ocenjuje da su mnogi prosvetni radnici ogorčeni: „Nezadovoljstvo je veliko i umesto komunikacije, nastavnici su izloženi brojnim kritikama. Maltretiraju nas raznim novinama i ne uvažavaju. Svake godine strepimo da li ćemo imati pun fond časova. Učenici nas ne poštuju, a roditelji vrše pritisak da poklanjamo ocene. Tako degradiramo i profesiju i sebe.”

Prema podacima koji se mogu pročitati na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvete, srednje škole u Leskovcu upisaće 231 učenika manje nego protekle školske godine. Sem Gimnazije, u svim vaspitno-obrazovanim ustanovama predviđen je manji broj đaka u prvom razredu. Neke škole, poput Poljoprivredne i Hemijske, ali i Srednje škole u Grdelici i Vučju, same su odredile skromniju upisnu kvotu. U drugim je to učinilo Ministarstvo prosvete. Istovremeno, veća pažnja biće posvećna školama u kojima se već nekoliko godina primenjuje tzv. dualno obrazovanje.

Kao i ranijih godina, u Leskovcu, izvesno je, najveći broj učenika namerava da upiše Medicinsku ili Ekonomsku školu, ali i Gimnaziju. Nažalost, svima neće biti ispunjene želje. U nekim sredinama, poput Crne Trave, da bi privukli što veći broj đaka za upis u tamošnju srednju školu, obezbeđuju mnoge povoljnosti, uključujući i besplatni smeštaj u Domu učenika.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama