На коју децу ће се односити подстицај у износу од 5.000 евра

26 јула, 2021

Према најавама председника Србије Александра Вучића, држава планира значајно да повећа подстицаје за рађање, а све у циљу опоравка стопе наталитета која је негативна већ годинама. Председник је, наиме, гостујући на ТВ Пинк, најавама да ће та сума износити чак 5.000 евра.

– Ићи ћемо са изменама закона и олакшаћемо трудницама и породиљама многе ствари, а ићи ћемо и са великим и значајним увећањем износа за рађање деце – за прво, друго, треће и четврто дете – рекао је Вучић гостујући на телевизији Пинк.

Иначе, актуелна давања за родитеље или како је у народу познатији “родитељски додатак” за прво дете износи 100.000 динара и исплаћује се једнократно. То значи да би подстицај за рађање првог детета био повећан чак 5,5 пута.

За друго, треће и четврто дете подстицај се исплаћује у ратама, док рођење петог детета закон не препознаје и за њега не постоје давања, осим у одређеним екстремним околностима.

Родитељски додатак за треће и четврто дете се исплаћује једном месечно у року од 10 година након рођења детета, што значи да дете добија месечно по 12.000, односно 18.000 динара до дететовог 10. рођендана.

По најави председника Србије, до 5.000 евра добиће свако новорођено дете, “прво, друго, треће и четврто”, што вероватно значи да родитељи и даље неће добијати подстицај од државе за пето дете. Ни актуелни закон о финансијској подршци породицама не предвиђа ту меру.

За пето дете по рођењу, ово право се може остварити уколико неко од претходно рођене деце умре по рођењу и за њега није остварено право на родитељски додатак. Тада држава исплаћује исти износ као за четврто дете.

Друго дете примало би више од садашњих 2.000 евра?

Најављене мере донеле би велики подстицај и за другорођено дете. До сада су родитељи за друго дете добијали 240.000 динара, односно око 2.000 евра, и то у ратама, а према Вучићевим најавама, помоћ би према новој одлуци била много већа. Ипак, остаје да се види да ли ће се и за друго дете давати подстицај од најављених 5.000 евра или ће у питању бити нека друга сума. То ће се знати када ресорно министарство за бригу о породици и демографију изнесе конкретне предлоге.

Шта за треће и четврто дете?

Према садашњем закону, за треће дете родитељи добијају 1.440.000 динара у 120 месечних рата по 12.000 динара, док за четврто дете добијају 2.160.000 у 120 месечних рата по 18.000 динара месечно. То је много више од најављене суме од 5.000 евра, па остаје недоумица да ли би се подстицај од најављених 5.000 евра односио и на треће и четврто дете или би он био већи.

Извор: Блиц/Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "На коју децу ће се односити подстицај у износу од 5.000 евра

  1. Miroslav каже:

    A sta ce mo ja i moja supruga sa petoro dece svi primaju a nama traže nemoguće da ucinimo

  2. Sabo Monika каже:

    A kad bude poraslo 5-6-7 ili vise dece Niko nece ih pitati koji si po redu majci nego placace porez I nedajboze nosice ga u rat Da stiti Srbiju. Majka Sam 6 dece. I necu dati moju decu!!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама