Na koju decu će se odnositi podsticaj u iznosu od 5.000 evra

26 jula, 2021

Prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, država planira značajno da poveća podsticaje za rađanje, a sve u cilju oporavka stope nataliteta koja je negativna već godinama. Predsednik je, naime, gostujući na TV Pink, najavama da će ta suma iznositi čak 5.000 evra.

– Ići ćemo sa izmenama zakona i olakšaćemo trudnicama i porodiljama mnoge stvari, a ići ćemo i sa velikim i značajnim uvećanjem iznosa za rađanje dece – za prvo, drugo, treće i četvrto dete – rekao je Vučić gostujući na televiziji Pink.

Inače, aktuelna davanja za roditelje ili kako je u narodu poznatiji “roditeljski dodatak” za prvo dete iznosi 100.000 dinara i isplaćuje se jednokratno. To znači da bi podsticaj za rađanje prvog deteta bio povećan čak 5,5 puta.

Za drugo, treće i četvrto dete podsticaj se isplaćuje u ratama, dok rođenje petog deteta zakon ne prepoznaje i za njega ne postoje davanja, osim u određenim ekstremnim okolnostima.

Roditeljski dodatak za treće i četvrto dete se isplaćuje jednom mesečno u roku od 10 godina nakon rođenja deteta, što znači da dete dobija mesečno po 12.000, odnosno 18.000 dinara do detetovog 10. rođendana.

Po najavi predsednika Srbije, do 5.000 evra dobiće svako novorođeno dete, “prvo, drugo, treće i četvrto”, što verovatno znači da roditelji i dalje neće dobijati podsticaj od države za peto dete. Ni aktuelni zakon o finansijskoj podršci porodicama ne predviđa tu meru.

Za peto dete po rođenju, ovo pravo se može ostvariti ukoliko neko od prethodno rođene dece umre po rođenju i za njega nije ostvareno pravo na roditeljski dodatak. Tada država isplaćuje isti iznos kao za četvrto dete.

Drugo dete primalo bi više od sadašnjih 2.000 evra?

Najavljene mere donele bi veliki podsticaj i za drugorođeno dete. Do sada su roditelji za drugo dete dobijali 240.000 dinara, odnosno oko 2.000 evra, i to u ratama, a prema Vučićevim najavama, pomoć bi prema novoj odluci bila mnogo veća. Ipak, ostaje da se vidi da li će se i za drugo dete davati podsticaj od najavljenih 5.000 evra ili će u pitanju biti neka druga suma. To će se znati kada resorno ministarstvo za brigu o porodici i demografiju iznese konkretne predloge.

Šta za treće i četvrto dete?

Prema sadašnjem zakonu, za treće dete roditelji dobijaju 1.440.000 dinara u 120 mesečnih rata po 12.000 dinara, dok za četvrto dete dobijaju 2.160.000 u 120 mesečnih rata po 18.000 dinara mesečno. To je mnogo više od najavljene sume od 5.000 evra, pa ostaje nedoumica da li bi se podsticaj od najavljenih 5.000 evra odnosio i na treće i četvrto dete ili bi on bio veći.

Izvor: Blic/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Na koju decu će se odnositi podsticaj u iznosu od 5.000 evra

  1. Miroslav kaže:

    A sta ce mo ja i moja supruga sa petoro dece svi primaju a nama traže nemoguće da ucinimo

  2. Sabo Monika kaže:

    A kad bude poraslo 5-6-7 ili vise dece Niko nece ih pitati koji si po redu majci nego placace porez I nedajboze nosice ga u rat Da stiti Srbiju. Majka Sam 6 dece. I necu dati moju decu!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama