На „поправци” Закон о финансијској подршци породицама с децом

13 марта, 2021

И даље остаје нерешен проблем мајки које немају 18 месеци радног стажа пре одласка на породиљско одсуство, а у нацрту прописа нема ниједне измене која се односи на породиље предузетнице

После готово три године од доношења Закона о финансијској подршци породицама с децом, који је многим трудницама и породиљама смањио приходе током одсуства с посла, а и после многобројних примедби цивилног сектора и удружења родитеља на рачун овог прописа, Министарство за бригу о породици и демографији отворило је јавну расправу о нацрту закона о изменама и допунама овог закона, која ће трајати до 2. априла.

Нацртом се бришу оне одредбе којима се условљавају мајке које су родиле децу с инвалидитетом да бирају између сопствене зараде и накнаде за туђу негу и помоћ на коју њихово дете има право на основу хендикепа. Такође, уводе се казне за институцију, руководиоца и извршиоца који услед погрешне примене прописа учине штету породиљи и породици, а предложеним изменама препознају се мајке које су родиле петоро деце – али само у случају када је неко од претходне деце преминуло непосредно након рођења и ако мајка за то дете није остварила права из тог закона.

Међутим, остаје нерешен проблем мајки које немају 18 месеци радног стажа пре одласка на породиљско одсуство, а у нацрту закона нема ниједне измене која се односи на породиље предузетнице, нити гарантоване минималне накнаде током одсуства ради неге детета, које траје од навршеног трећег месеца живота до првог рођендана. Нису предвиђене ни измене за жене које морају да одржавају трудноћу, нема финансијске подршке за мајке које су родиле више од четворо деце, нити промена за жене које зарађују више од три просечне плате.

– Анализирали смо предложене измене и допуне Закона о финансијској подршци породицама с децом и ма колико да смо задовољни што се коначно приступило мењању овог прописа, истовремено са жаљењем констатујемо да је могло више да се учини за мајке, децу и породице. Од позитивних измена издвајамо оне које се односе на мајке деце с инвалидитетом, казне намењене институцијама и извршиоцима који праве пропусте у раду, као и све измене које су у вези с одлукама Уставног суда из децембра прошле године. Он је донео одлуку да су законом оштећене пољопривредне осигуранице које морају да имају осигурање од 24 месеца и пресудио да жена три месеца након рођења детета не сме да прима плату која је нижа од минималца. Међутим, ова измена се не односи на период одсуства ради неге детета, који траје до навршене прве године детета. Другим речима, законодавац је елегантно избегао да одреди минималац који би жене примале током целог трајања породиљског одсуства – истиче Татјана Мацура, представница иницијативе „Маме су закон”, која је Уставном суду поднела предлог за оцену уставности појединих одредба Закона о финансијској подршци породицама с децом.

Наша саговорница изражава задовољство чињеницом да су предвиђене казнене одредбе и подсећа да се у пракси дешавало да су неке породиље које су дете донеле на свет током пандемије вируса корона биле финансијски оштећене јер су њихови послодавци користили мере подршке државе и одлагали плаћање пореза и доприноса на зараде запослених. Чињеницу да је имала радни састанак с министарком рада и министром за демографију и бригу о породици Мацура жели да тумачи као почетак добре сарадње с представницима министарстава у чијим се ресорима може наћи решење многих проблема које имају породице с децом.

Одговор на питање колико је укупно породиља у претходне три године било оштећено Законом о финансијској подршци породицама с децом није једноставно дати. Подаци Републичког завода за статистику говоре да је више од трећине породиља незапослено или економски неактивно, што значи да је више од 60.000 мама до сада имало умањене приходе након доласка бебе на свет. Све жене које су имале мање од 18 месеци „везаног” радног стажа добијале су значајно мања примања на породиљском одсуству – многима од њих је на кућну адресу почело да стиже свега неколико хиљада динара због промене начина обрачуна зарада.

Законом су оштећене и жене које имају висока примања – за њих је држава проценила да су им током трајања породиљског одсуства сасвим довољне три просечне плате. Ових жена је око 400 у Србији и оне су сваког месеца ускраћене за више од 90.000 динара од новца који су зарадиле. Законом су оштећене и маме предузетнице јер су стављене у позицију да бирају да ли ће током породиљског одсуства ставити фирму у статус мировања или ће запослити пословођу да је води. Када саберете све жене које су оштећене законом који је на снази скоро три године, долази се до закључка да се барем трећини породиља погоршала материјална ситуација након доласка бебе на свет, резимира Татјана Мацура и подсећа да је Србија потписница међународне Конвенције о заштити материнства, према којој породиља не сме да прима зараду која износи мање од две трећине њене плате.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама