Na Saboru učitelja Republike Srbije dodeljena nagrada „Žana Borisavljević“

30 juna, 2017

 
Na ovogodišjem Saboru učitelja Republike Srbije, koji je svečano otvoren 17. juna, dodeljena je nagrada „Žana Borisavljević“ za doprinos razvoju obrazovanog društva u kojem se neguju ljudske vrednosti, za 2016. godinu.

Fondacija Uhvati život, koja je osnovana 2015. godine u znak sećanja na pokojnu Snežanu Žanu Borisavljević, osnivača i predsednicu organizacije Obrazovanje plus i priznatog međunarodnog stručnjaka u polju obrazovanja, ustanovila je nagrada koja nosi Žanino ime. Ova nagrada se svake godine dodeljuje sa ciljem da bude podsticaj svima koji se trude da unaprede formalne i neformalne obrazovne procese, pre svega negujući ljudske vrednosti u obrazovanju.
Nagradni konkurs za 2016. godinu je bio raspisan 4. decembra, na treću godišnjicu Žanine smrti. Konkurs je realizovan u saradnji sa Savezom učitelja Srbije, a pravo učešća na konkursu su imali svi učitelji/učiteljice zaposleni u školama u Srbiji. Predmet nagradnog konkursa je bio izveštaj koji opisuje realizovanu aktivnost sa učenicima ili roditeljima, osmišljenu da kod učenika doprinese razvoju samopouzdanja, samopoštovanja, tolerancije, humanosti i brige za druge, veština za timski rad, veština kritičkog mišljenja, kao i prevazilaženju predrasuda i diskriminacije.
Upravni odbor Fondacije je za potrebe Konkursa oformio tročlani Žiri koji su sačinjavali:
– Nataša Nikolić Gajić, predsednica Saveza učitelja Republike Srbije (predsednica žirija)
– Vesna Radonić, pedagog u osnovnoj školi „Kralj Petar Prvi“ u Beogradu
– Miloš Belčević, osnivač i upravitelj Fondacije Uhvati Život.
Na osnovu analize i vrednovanja prispelih prijava po kriterijumima konkursa (kreativnost i inovativnost u realizaciji aktivnosti; implementacija ljudskih vrednosti u osmišljavanje i realizovanje aktivnosti; rezultat aktivnosti – efekti u radu sa učenicima nakon realizacije aktivnosti), Žiri je odlučio da se nagrada „Žana Borisavljević“ za 2016. godinu dodeli Suzani Veljković, učiteljici u osnovnoj školi „Branko Miljković“ iz Niša, za aktivnost „Drug drugu – Putujuća biblioteka“.
U realizaciji aktivnosti, Suzana Veljković je ciljano radila na razvijanju humanizma, empatije, volonterizma i aktivizma kod učenika. Svi zadati kriterijumi su u potpunosti ispunjeni, a realizovana aktivnost je u skladu sa principima i vrednostima koje je Žana Borisavljević u svom životu i radu promovisala.
S obzirom da je između prvih nekoliko kandidata sa rang liste minimalna razlika, odnosno da prvi kandidat ima 44, a sledeća 3 kandidata imaju po 43 poena, Žiri je doneo odluku da se, besplatnim pohađanjem akreditovanog seminara za učitelje, organizacije Obrazovanje plus, nagrade i:
– Radovan Pavlović iz osnovne škole „Aleksa Dejović“ u Sevojnu, IO Zlakusa, za aktivnost Završna predstava za decu 4. razreda „S one strane duge“
– Nataša Ćirić iz osnovne škole „Čegar“ u Nišu za aktivnost „Mi smo mala država“
– Gordana Janevska iz osnovne škole „Dimitrije Todorović Kaplar“ u Knjaževcu za aktivnost „Volonter sam tim se dičim“.
Upravitelj Fondacije, Miloš Belčević i predsednica Upravnog odbora, Dragana Milić, uručili su dobitnici nagrade, učiteljici Suzani Veljković, plaketu i simboličnu novčanu nagradu. Predsednica organizacije Obrazovanje plus, Biljana Subotić, uručila je vaučere za besplatno pohađanje seminara, čiji je autor pokojna Žana Borisavljević, pobednici konkursa, kao i učitelju Radovanu Pavloviću i učiteljicama Nataši Ćirić i Gordani Janevskoj.
Predsednici Saveza učitelja Srbije, Nataši Nikolić Gajić, dodeljena je Zahvalnica za pomoć u realizaciji konkursa.
Fondacija Uhvati život se još jednom zahvaljuje svim učesnicima konkursa i članovima Žirija kao i vaspitačima, nastavnicima, stručnim radnicima i svim radnicima u prosveti koji se trude da Srbija bude obrazovano društvo u kojem se poštuju i neguju ljudske vrednosti.
(Fondacija Uhvati život)
Izvor: http://www.crnps.org.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama