На Сабору учитеља Републике Србије додељена награда „Жана Борисављевић“

30 јуна, 2017

 
На овогодишјем Сабору учитеља Републике Србије, који је свечано отворен 17. јуна, додељена је награда „Жана Борисављевић“ за допринос развоју образованог друштва у којем се негују људске вредности, за 2016. годину.

Фондација Ухвати живот, која је основана 2015. године у знак сећања на покојну Снежану Жану Борисављевић, оснивача и председницу организације Образовање плус и признатог међународног стручњака у пољу образовања, установила је награда која носи Жанино име. Ова награда се сваке године додељује са циљем да буде подстицај свима који се труде да унапреде формалне и неформалне образовне процесе, пре свега негујући људске вредности у образовању.
Наградни конкурс за 2016. годину је био расписан 4. децембра, на трећу годишњицу Жанине смрти. Kонкурс је реализован у сарадњи са Савезом учитеља Србије, а право учешћа на конкурсу су имали сви учитељи/учитељице запослени у школама у Србији. Предмет наградног конкурса је био извештај који описује реализовану активност са ученицима или родитељима, осмишљену да код ученика допринесе развоју самопоуздања, самопоштовања, толеранције, хуманости и бриге за друге, вештина за тимски рад, вештина критичког мишљења, као и превазилажењу предрасуда и дискриминације.
Управни одбор Фондације је за потребе Kонкурса оформио трочлани Жири који су сачињавали:
– Наташа Николић Гајић, председница Савеза учитеља Републике Србије (председница жирија)
– Весна Радонић, педагог у основној школи „Kраљ Петар Први“ у Београду
– Милош Белчевић, оснивач и управитељ Фондације Ухвати Живот.
На основу анализе и вредновања приспелих пријава по критеријумима конкурса (креативност и иновативност у реализацији активности; имплементација људских вредности у осмишљавање и реализовање активности; резултат активности – ефекти у раду са ученицима након реализације активности), Жири је одлучио да се награда „Жана Борисављевић“ за 2016. годину додели Сузани Вељковић, учитељици у основној школи „Бранко Миљковић“ из Ниша, за активност „Друг другу – Путујућа библиотека“.
У реализацији активности, Сузана Вељковић је циљано радила на развијању хуманизма, емпатије, волонтеризма и активизма код ученика. Сви задати критеријуми су у потпуности испуњени, а реализована активност је у складу са принципима и вредностима које је Жана Борисављевић у свом животу и раду промовисала.
С обзиром да је између првих неколико кандидата са ранг листе минимална разлика, односно да први кандидат има 44, а следећа 3 кандидата имају по 43 поена, Жири је донео одлуку да се, бесплатним похађањем акредитованог семинара за учитеље, организације Образовање плус, награде и:
– Радован Павловић из основне школе „Алекса Дејовић“ у Севојну, ИО Злакуса, за активност Завршна представа за децу 4. разреда „С оне стране дуге“
– Наташа Ћирић из основне школе „Чегар“ у Нишу за активност „Ми смо мала држава“
– Гордана Јаневска из основне школе „Димитрије Тодоровић Kаплар“ у Kњажевцу за активност „Волонтер сам тим се дичим“.
Управитељ Фондације, Милош Белчевић и председница Управног одбора, Драгана Милић, уручили су добитници награде, учитељици Сузани Вељковић, плакету и симболичну новчану награду. Председница организације Образовање плус, Биљана Суботић, уручила је ваучере за бесплатно похађање семинара, чији је аутор покојна Жана Борисављевић, победници конкурса, као и учитељу Радовану Павловићу и учитељицама Наташи Ћирић и Гордани Јаневској.
Председници Савеза учитеља Србије, Наташи Николић Гајић, додељена је Захвалница за помоћ у реализацији конкурса.
Фондација Ухвати живот се још једном захваљује свим учесницима конкурса и члановима Жирија као и васпитачима, наставницима, стручним радницима и свим радницима у просвети који се труде да Србија буде образовано друштво у којем се поштују и негују људске вредности.
(Фондација Ухвати живот)
Извор: http://www.crnps.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама