На завршном тесту из математике највише се мозгало око цене прстена

Утисци ђака након завршног теста из математике су подељени – док једни кажу да је било лакше од пробног теста, други истичу да је било тешко, а сви су сагласни да је 20. задатак, у коме се од њих тражило да израчунају цену прстена састављеног од злата, сребра и платине, био најтежи.
Више од 70.000 осмака данас је од 9 до 11 полагало завршни тест из математике. И док је много ученика јуче напустило салу за полагање после сат времена, данас је већина њих остала до краја.
Ђаци ОШ “Влада Аксентијевић” са којима је “Блиц” разговарао задовољни су јер данашњи тест није имао пуно задатака из геометрије.
– Прво питање је било прелако. Требало је да заокружимо како се цифрама пише број који су они нама дали словима. Био је лак и задатак где се тражило да напишемо колико коштају четири кугле сладоледа, а на графикону смо могли да видимо које су цене за две и три кугле – препричавају осмаци.
Они су већином знали и да замене симболе петоцифреног броја одговарајућим цифрама како би он био дељив са два и девет. Проблем нису били ни изрази, израчунавање ширине заставе, рачунање запремине оловке…
Међутим, питања 17, 18, 19. и 20. су већини била проблематична.
Ученице ОШ “Влада Аксентијевић” сумирају утиске испред школе
– У једном се тражило да израчунамо запремину тела које је састављено од четири коцке, а дефинитивно најтежи је био да израчунамо цену прстена одређене грамаже. Добили смо податке о томе колики проценат овог прстена чини злато, колико сребро, а колико платина и које су њихове цене за 30 грама. Онда нам је речено колика је зарада златара и како се формира цена прстена – објашњавају ђаци у чуду и признају да већина њих није знала одговор на ово питање.
Завршни испит почео је јуче тестом из српског језика, који је већина ђака оценила као “лакши од пробном”. Ученици су највише муке имали са питањима која се тичу дела Бранислава Нушића “Сумњиво лице”.
Већина ђака ипак страхује од сутрашњег, комбинованог теста, који има питања из историје, географије, физике, хемије и биологије.
Док се неки плаше физике и хемије, други страхују од питања из историје и географије. Свима, чини се, биологија најбоље иде.
Извор: Блиц