Национална пензија за мајке са троје и више деце?

Савез самосталних синдиката Београда сматра да једна од стимулативних мера коју треба увести како би се смањила демографска криза у Србији је та да све мајке које имају троје и више деце и најмање 15 година радног стажа добију националну пензију.

Foto: Canva

Они у саопштењу наводе и да од надлежних институција очекује да континуирано спроведе планиране мере које ће дати дугорочни подстицај рађању деце у нашој земљи.

О овим темама биће речи на конференцији “Демографска криза и популациона политика”, коју у понедељак 7. марта у Београду организују ССС Београда и ССС Србије.

На конференцији ће бити речи и о правима родитеља деце са посебним потребама, а из ССС Београда кажу да је развој позитивног личног идентитета важан задатак током детињства и младости, а од посебног је значаја за децу у сметњама у развоју и њихове породице.

-Наш став је да деца са сметњама у развоју треба да одрастају уз своје родитеље, а да државне институције треба да подрже родитеље у напорима да својој деци пруже адекватну негу, тако што ће родитељима те деце дати статус “хранитељ” и сва права која им припадају по том основу – поручују из ССС Београд.

Учесници конференције биће председник Савеза самосталних синдиката Београда Драган Тодоровић, помоћник министра за бригу о породици и демографију Александра Чамагић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Душанка Голубовић, заступник Удружења “Маме су закон” Татјана Мацура и в. д. секретара Министарства за бригу о селу Снежана Петровић.

Извор: НОВОСТИ