Nacionalna penzija za majke sa troje i više dece?

5 marta, 2022

Savez samostalnih sindikata Beograda smatra da jedna od stimulativnih mera koju treba uvesti kako bi se smanjila demografska kriza u Srbiji je ta da sve majke koje imaju troje i više dece i najmanje 15 godina radnog staža dobiju nacionalnu penziju.

Foto: Canva

Oni u saopštenju navode i da od nadležnih institucija očekuje da kontinuirano sprovede planirane mere koje će dati dugoročni podsticaj rađanju dece u našoj zemlji.

O ovim temama biće reči na konferenciji “Demografska kriza i populaciona politika”, koju u ponedeljak 7. marta u Beogradu organizuju SSS Beograda i SSS Srbije.

Na konferenciji će biti reči i o pravima roditelja dece sa posebnim potrebama, a iz SSS Beograda kažu da je razvoj pozitivnog ličnog identiteta važan zadatak tokom detinjstva i mladosti, a od posebnog je značaja za decu u smetnjama u razvoju i njihove porodice.

-Naš stav je da deca sa smetnjama u razvoju treba da odrastaju uz svoje roditelje, a da državne institucije treba da podrže roditelje u naporima da svojoj deci pruže adekvatnu negu, tako što će roditeljima te dece dati status “hranitelj” i sva prava koja im pripadaju po tom osnovu – poručuju iz SSS Beograd.

Učesnici konferencije biće predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda Dragan Todorović, pomoćnik ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dušanka Golubović, zastupnik Udruženja “Mame su zakon” Tatjana Macura i v. d. sekretara Ministarstva za brigu o selu Snežana Petrović.

Izvor: NOVOSTI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "Nacionalna penzija za majke sa troje i više dece?

  1. Verica Budjevac kaže:

    Kada može Lepa Lukić 3 penzije,valjda su zaslužile i majke sa troje i više dece..Bar ja sam dobila otkaz podld 20 god.staža kad sam rodila treće..Samo su me kaznili a ne nagradili…I da ne bude opet da važi samo za Beograd i Vojvodinu,…

  2. Branka kaže:

    Nije mi jasan predlog i kakva je podrska jer je ionako za penziju potrebno 15 godina radnog staza. Sta je sa onim majkama sto nisu mogle da dobiju posao bas zbog toga sto imaju vise dece….

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama