Nacionalni prosvetni savet: Veći fond časova srpskog

17 jula, 2020

Nacionalni prosvetni savet saopštio je danas da je podržao „Deklaraciju o neophodnosti povećanja broja časova srpskog jezika i književnosti u osnovnoj i srednjoj školi“, usvojenu na Prvoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji u Tršiću.

U Deklaraciji se, između ostalog, navodi da su “maternji jezik i književnost najvrednija duhovna dobra jednoga naroda, čuvari njegovog pamćenja i kulture”.

Pošto je broj časova srpskog jezika najmanji u okruženju i u Evropi, povećanje bi svakako uticalo na uspešnost realizacije sadržaja svih drugih predmeta, kao i rezultate međunarodne provere funkcionalne pismenosti učenika, navodi se u saopštenju.

Nacionalni prosvetni savet je preporučio vraćanje književnih dela domaćih i svetskih klasika u gimnazijske programe srpskog jezika i književnosti.

Posle analize programa sva četiri razreda gimnazije, jednoglasno je odlučeno da se Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pošalje, kako predlog Deklaracije, tako i predlog revizije.

Izvor: Nova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama