Национални просветни савет: Већи фонд часова српског

17 јула, 2020

Национални просветни савет саопштио је данас да је подржао „Декларацију о неопходности повећања броја часова српског језика и књижевности у основној и средњој школи“, усвојену на Првој интеркатедарској србистичкој конференцији у Тршићу.

У Декларацији се, између осталог, наводи да су “матерњи језик и књижевност највреднија духовна добра једнога народа, чувари његовог памћења и културе”.

Пошто је број часова српског језика најмањи у окружењу и у Европи, повећање би свакако утицало на успешност реализације садржаја свих других предмета, као и резултате међународне провере функционалне писмености ученика, наводи се у саопштењу.

Национални просветни савет је препоручио враћање књижевних дела домаћих и светских класика у гимназијске програме српског језика и књижевности.

После анализе програма сва четири разреда гимназије, једногласно је одлучено да се Министарству просвете, науке и технолошког развоја, као и Заводу за унапређивање образовања и васпитања пошаље, како предлог Декларације, тако и предлог ревизије.

Извор: Нова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама