НСВО решио вишегодишњи проблем: Студенти коначно добили звања

25 јуна, 2016
Национални савет за високо образовање усвојио је на последњој седници допуну листе стручних, академских и научних звања, што ће омогућити да студенти добију своје дипломе и да им звања стечена на акредитованим студијским програмима коначно буду призната.
Генерални секретар Националног савета Миодраг Поповић каже за Данас да су усвојена звања за студијске програме који припадају такозваној ИМТ групи (интердисциплинарних, мултидисциплинарних и трансдисциплинарних), међу којима су мастер професор предметне наставе, мастер инжењер унутрашње архитектуре, мастер конзерватор, мастер асфтрофизичар, мастер религиолог, мастер политиколог студија Југоисточне Европе… Предлог за један број студијских програма није био уређен, па је враћен Конференцији универзитета Србије на дораду.
Како је Данас писао, дипломци поменутих студијских програма чекају да им звање буде признато и по неколико година, због проблема који је направио спорни члан три у Правилнику о листи стручних, академских и научних звања. Он је предвидео да се “стручни, академски, односно научни назив интердисциплинарних, мултидисциплинарних, трансдисциплинарних студијских програма (ИМТ) утврђује у поступку акредитације студијског програма, на предлог високошколске установе”. Међутим, по Закону о високом образовању листу звања утврђује Национални савет за високо образовање, на предлог Конференције универзитета, што је процедура на којој је инсистирао нови сазив овог савета.
Поповић напомиње да листа допуњена овим звањима мора да буде објављена у Службеном гласнику, те да након тога нема никаквих препрека да студенти добију своје дипломе и приступе тржишту рада. У проблему ће ипак бити они који планирају да се запосле у школама, јер им следи “битка” са Министарством просвете да измени правилнике о врсти стручне спреме, који дефинишу ко може да уђе у учионице основних и средњих школа.
Извор: danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама