Надарени ђаци морају да бирају – матурска екскурзија или будућност

На матурску екскурзију за осмаке који похађају Основну школу “Бранко Радичевић” неће моћи да иду сви матуранти који то желе. Односно, неки од њих ће морати да бирају између матурске екскурзије и своје будућности. Наиме, термини матурске екскурзије поклапају се са датумима пријемних испита за ђаке са посебним способностима који уписују специјализована одељења – 16, 17. и 18. мај ове године.

Због тога су се и они и њихови родитељи побунили, пише Н1. Родитељи кажу да је део деце дискриминисан и да им је наметнуто да бирају – или последње колективно школско дружење или будућност.

Наиме, према речима једног од њих, матурска екскурзија за осмаке заказана је још прошле године. Дестинација је Тара, а време – мај месец и то баш у терминима када се одржавају пријемни испити за специјализована одељења. То значи да, на пример, они који желе да упишу дизајнерску школу, филолошку или математичку гимназију, специјализована одељења за информационе технологије, то могу под условом да се одрекну последње екскурзије са другарима.

„Нажалост, овде је јасна ситуација да о тој деци нико није мислио. Дакле, њима се сада намеће избор – или да учиш оно што волиш и што ће ти одредити будућност или да идеш на матурску екскурзију коју чекате годину-две дана.” истиче родитељ детета које је желело да упише специјализовано одељење за ИТ.

Додаје да се његова ћерка припремала још од Нове године за пријемни испит, а сада ће ипак морати да полаже завршни тест у јуну када и већина њених вршњака и да упише оно што јој је било друга опција.

„Јако ми је жао због тога јер је она сама одлучила да упише специјализовану гимназију. Заиста је изванредна и ми смо је подржали, нико је није ни на шта натерао. Међутим, логично да ће дете да одабере да иде са другарима на последње школско дружење. Не бих имао срца да јој то ускратим.” – каже овај родитељ и додаје да је разредна, када је други родитељ затражио померање термина екскурзије, казала да је то неизводљиво.

Исти одговор добили су и од директорке школе, која је рекла да је термин екскурзије резервисан још и пре него што је изашао календар, а да у другом термину вожња Шарганском осмицом не би била могућа.

Саговорник Н1, ипак, верује да се школа није довољно потрудила зато што им, како каже, није битан тај мањи број деце који је у питању.

Додаје да су се обраћали и Министарству просвете, али да је од њих одговор изостао.

Директорка: Једино што можемо то је да откажемо екскурзију

Иако је у мејлу упућеном родитељима директорка школе Сузана Липић истакла да је организација путовања таква каква је, у разговору за Нова портал она наводи да је баш данас поново упутила питања агенцији која организује путовање, а у вези са померањем термина екскурзије.

„Смањен је број смештајног капацитета на Тари, а ми смо велика школа, тако да је тај хотел у који идемо једини могућ за нас. Из агенције нам је речено да екскурзија начелно може да се реализује у априлу или мају. Међутим, пошто је Шарганска осмица у програму, а дешава се да снег пада у априлу, пошто они не могу да гарантују да ћемо онда посетити атрактивну железницу, па се стога увек гледа да путовање буде крајем априла или почетком маја. Почетком новембра се знало која агенција је који програм добила. У том моменту није изашао школски календар“, истиче она.

Наводи да се први родитељ поводом овог питања обратио Управи школе у фебруару, када је увидео да се термини екскурзије и полагања пријемног испита преклапају.

„Ми смо истог момента позвали агенцију и питали да ли може да помери термин. Нажалост, хотел у који треба да будемо смештени је крцат. Ја сам и данас поново пробала, чекам повратну информацију, рекла сам им било која три радна дана ако могу да нас убаце, како би свима било омогућено да иду на екскурзију“.

Наглашава да ништа није урађено смишљено, те да је само календар Министарства просвете касно изашао.

„Ми не можемо да мењамо услове који су постављени на тендеру. Једино што можемо то је да откажемо екскурзију, а мислим да то није у интересу већине. Може да се деси да ће неко отказати и да ми упаднемо. Једино томе можемо да се надамо“, каже она.

Цео текст: Н1