Надлежни данас: “Бројке у школама су почеле да расту”; “Бројке су у паду”

29 новембра, 2021

Помоћник министра просвете, Милош Благојевић, рекао је данас за ТВ Прва да је епидемиолошка ситуација у школама боља, те да у многим школама уопште нема заражених.

Из тог разлога он очекује да, осим ако то Кризни штаб не препоручи, зимски распуст почне као што је планирано – 30. децембра у Београду и Централној Србији, односно 24. децембра у Војводини.

Foto: Canva

С друге стране, седница Кризног штаба на којој ће теме бити нови омикрон сој коронавируса и зимски распуст, заказан је за среду у 15 часова, уз објашњење медицинског дела штаба да бројке скачу откако су се ђаци вратили у клупе, након јесењег распуста.

„Може доћи до заражавања деце у школама. Ситуација је сада мирна јер смо пресекли ширење вируса са продуженим распустом, али по повратку у школу бројеви су почели да расту.”, рекао је Кон.

Истовремено, на питање каква је епидемиолошка ситуација у школама у Србији, Благојевић каже “да су бројке у паду.”, а ситуација по школама је задовољавајућа, наравно уз примену свих епидемиолошких мера.

“Организујемо непосредну наставу свуда, осим у Нишу и неким локалним срединама где се примењује комбиновани модел.”

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у основним школама, Благојевић је изјавио да 81 одсто школа има једног или ниједног зараженог ученика. Тај проценат је мало нижи у средњим школама, где је без заражених или је тек понеко заражен у 70% установа.

Он је нагласио и да се у министарству редовно састају и да се подаци анализирају.

“Сваке среде се састајемо и анализирамо податке. Такође смо у контакту са колегама из Батута тако да можемо да реагујемо у случају потребе.”

Он се осврнуо и на број заражених међу наставним особљем.

“Тренутно имамо 295 заражених у основним школама а у средњим школама је тај број нижи – 209. Он је рекао да су у пику овог таласа имали проблем са заменама али “да је ситуација сада боља”.

“Надам се да ћемо на распуст у редовном року”

На питање о томе хоће ли ђаци ићи ове године раније на зимски распуст или ће се ипак сачекати регуларни рок, помоћник министра каже да је одлука на Кризном штабу, који даје препоруку.

“Не можемо препоручити раније одлазак на распуст. Кризни штаб мора да сагледа комплексије неке ствари и уради свеобухватну анализу стања и да онда да препоруку. Надам се да ћемо имати времена да спроведемо све одлуке и да се организујемо пре одласка на распуст.

Он ипак сматра да ће се ове године ићи регуларно на распуст.

Он је додао да се такозвани семафор систем, показао као добар.

“У овом тренутку је то дало резултата, да можемо да се прилагођавамо та брза реакција, свака школа може да прилагоди. Семафор систем се показао као изузетно добар. У варијанти кад нема заражених ученика, не треба један модел примењивати.

На питање да ли је све ово утицало на ниво образовања Благојевић каже да је ниво образовања на сличном нивоу као пре пандемије.

“Настава која се организује у овом тренутку не може се поредити али колико год је могуће подижемо ниво образовања. Просечне оцене су у нивоу оних пре пандемије.”

Он је одговорио и на питање када ће бити организована државна матура.

“Она ће се одложити за 2024. иако су били планови да се уведе ове године,” одговара он.

Извор: Прва/Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Надлежни данас: “Бројке у школама су почеле да расту”; “Бројке су у паду”"

  1. Ivana каже:

    Ma lupetaju, meni je svih tridesetoro u skoli!!
    Dizu laznu paniku…kao i za sve do sada

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама