Nadležni danas: “Brojke u školama su počele da rastu”; “Brojke su u padu”

29 novembra, 2021

Pomoćnik ministra prosvete, Miloš Blagojević, rekao je danas za TV Prva da je epidemiološka situacija u školama bolja, te da u mnogim školama uopšte nema zaraženih.

Iz tog razloga on očekuje da, osim ako to Krizni štab ne preporuči, zimski raspust počne kao što je planirano – 30. decembra u Beogradu i Centralnoj Srbiji, odnosno 24. decembra u Vojvodini.

Foto: Canva

S druge strane, sednica Kriznog štaba na kojoj će teme biti novi omikron soj koronavirusa i zimski raspust, zakazan je za sredu u 15 časova, uz objašnjenje medicinskog dela štaba da brojke skaču otkako su se đaci vratili u klupe, nakon jesenjeg raspusta.

„Može doći do zaražavanja dece u školama. Situacija je sada mirna jer smo presekli širenje virusa sa produženim raspustom, ali po povratku u školu brojevi su počeli da rastu.”, rekao je Kon.

Istovremeno, na pitanje kakva je epidemiološka situacija u školama u Srbiji, Blagojević kaže “da su brojke u padu.”, a situacija po školama je zadovoljavajuća, naravno uz primenu svih epidemioloških mera.

“Organizujemo neposrednu nastavu svuda, osim u Nišu i nekim lokalnim sredinama gde se primenjuje kombinovani model.”

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u osnovnim školama, Blagojević je izjavio da 81 odsto škola ima jednog ili nijednog zaraženog učenika. Taj procenat je malo niži u srednjim školama, gde je bez zaraženih ili je tek poneko zaražen u 70% ustanova.

On je naglasio i da se u ministarstvu redovno sastaju i da se podaci analiziraju.

“Svake srede se sastajemo i analiziramo podatke. Takođe smo u kontaktu sa kolegama iz Batuta tako da možemo da reagujemo u slučaju potrebe.”

On se osvrnuo i na broj zaraženih među nastavnim osobljem.

“Trenutno imamo 295 zaraženih u osnovnim školama a u srednjim školama je taj broj niži – 209. On je rekao da su u piku ovog talasa imali problem sa zamenama ali “da je situacija sada bolja”.

“Nadam se da ćemo na raspust u redovnom roku”

Na pitanje o tome hoće li đaci ići ove godine ranije na zimski raspust ili će se ipak sačekati regularni rok, pomoćnik ministra kaže da je odluka na Kriznom štabu, koji daje preporuku.

“Ne možemo preporučiti ranije odlazak na raspust. Krizni štab mora da sagleda kompleksije neke stvari i uradi sveobuhvatnu analizu stanja i da onda da preporuku. Nadam se da ćemo imati vremena da sprovedemo sve odluke i da se organizujemo pre odlaska na raspust.

On ipak smatra da će se ove godine ići regularno na raspust.

On je dodao da se takozvani semafor sistem, pokazao kao dobar.

“U ovom trenutku je to dalo rezultata, da možemo da se prilagođavamo ta brza reakcija, svaka škola može da prilagodi. Semafor sistem se pokazao kao izuzetno dobar. U varijanti kad nema zaraženih učenika, ne treba jedan model primenjivati.

Na pitanje da li je sve ovo uticalo na nivo obrazovanja Blagojević kaže da je nivo obrazovanja na sličnom nivou kao pre pandemije.

“Nastava koja se organizuje u ovom trenutku ne može se porediti ali koliko god je moguće podižemo nivo obrazovanja. Prosečne ocene su u nivou onih pre pandemije.”

On je odgovorio i na pitanje kada će biti organizovana državna matura.

“Ona će se odložiti za 2024. iako su bili planovi da se uvede ove godine,” odgovara on.

Izvor: Prva/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Nadležni danas: “Brojke u školama su počele da rastu”; “Brojke su u padu”"

  1. Ivana kaže:

    Ma lupetaju, meni je svih tridesetoro u skoli!!
    Dizu laznu paniku…kao i za sve do sada

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama