Надокнада часова суботом

7 маја, 2020

Током маја ђаци ће имати радне суботе, и то у централној Србији две, а у Војводини четири.


То је надокнађивање часова из периода продуженог зимског распуста, али и како би се настава и завшила као што је предвиђено, до краја маја.

Ђаци у централној Србији, основнци и средњошколци, имаће онлајн наставу сада у суботу, 9. маја, и потом 23. маја, док ће у Војводини имати четири радне суботе како би надокнадили дане дужег распуста у фебруару, и то 9, 16, 23. и 30. маја. Суботом ће бити редовна онлајн настава – каже помоћник министра просвете Милан Пашић.

Према утврђеном плану, сад у суботу, 9. маја, ђаци ће имати часове из матерњег језика, математике и музичког.

Ове године неће бити повратка у школске клупе због наставе. Поједини ђаци могу се вратити у учионице, уколико желе да поправе оцене или похађају допунске часове како би се што боље припремили за малу матуру или пријемни испит. Испити који су пред осмацима и средњошколцима завршне године биће одржани у строго контролисаним условима иако је то за око месец дана, када би епидемија требало да је на најмањем могућем проценту. Како је најавио министар просвете Младен Шарчевић, код састављања тестова имаће се у виду све околности.

– Код састављања тестова, посебно за малу матуру, имаће се у виду потпуно нова ситуација за све нас. Не могу да кажем да ће задаци бити као што клинци умеју да кажу “прости као пасуљ”, међутим, неће бити ни претешки. Али мала матура и пријемни ће бити одржани јер је то и питање правичности – каже министар.

Говорећи о онлајн настави, министар истиче да је учење од куће у протеклом периоду био начин и да се заштите деца и породице. Поједине европске земље вратиле су ђаке у учиниоце. Током јуна крећу друге активности које ће користити ђацима да постигну што боље резултате.

– Од почетка јуна сви који желе да поправе оцене, који сматрају да су оштећени, мисле да могу боље, имаће прилику. Такође, како родитељи не би плаћали приватне часове за оне који се спремају за тестове, било мале матуре или за факултет, имаће прилику да деца добију ту погодност у школи као додатну наставу. Имамо још једну могућност. Поједина деца су на граници између доброг и врлодоброг и овог успеха и одличног и фалиће им неки поен за матуру. Биће им омогућени додатни часови и то ће бити већ у првој половини јуна. Министарство просвете је за све кораке које предузима тражило пре конкретне имплементације медицинске препоруке. Укратко, биће то рад у малим групама са дистанцом, с мерама заштите за запослене, мерење температуре – поручује министар.

Министарство просвете спремило је онлајн наставу за свега два-три дана, а потом су снимани часови у ходу. Онлајн настава према динамици реформе образовања која се ради са Европском комисијом требало је да буде на реду 2022. године.

– Учење на даљину је требало да буде обухваћено новим пројектима, али смо успели, за разлику од осталих, да цео систем дигнемо. Тако да смо већ пилотирали онлајн наставу, формативно оцењивање и онлајн пробу мале матуре. Проверили смо колико знају наши професори. Наш образовни систем је пре епидемије био на 40 одсто пута реформе са европским партнерима и ми смо говори да можемо много више. Показало се да можемо – истакао је министар просвете Младен Шарчевић.

Извор: Србијаданас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама