Nadoknada časova subotom

7 maja, 2020

Tokom maja đaci će imati radne subote, i to u centralnoj Srbiji dve, a u Vojvodini četiri.


To je nadoknađivanje časova iz perioda produženog zimskog raspusta, ali i kako bi se nastava i zavšila kao što je predviđeno, do kraja maja.

Đaci u centralnoj Srbiji, osnovnci i srednjoškolci, imaće onlajn nastavu sada u subotu, 9. maja, i potom 23. maja, dok će u Vojvodini imati četiri radne subote kako bi nadoknadili dane dužeg raspusta u februaru, i to 9, 16, 23. i 30. maja. Subotom će biti redovna onlajn nastava – kaže pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.

Prema utvrđenom planu, sad u subotu, 9. maja, đaci će imati časove iz maternjeg jezika, matematike i muzičkog.

Ove godine neće biti povratka u školske klupe zbog nastave. Pojedini đaci mogu se vratiti u učionice, ukoliko žele da poprave ocene ili pohađaju dopunske časove kako bi se što bolje pripremili za malu maturu ili prijemni ispit. Ispiti koji su pred osmacima i srednjoškolcima završne godine biće održani u strogo kontrolisanim uslovima iako je to za oko mesec dana, kada bi epidemija trebalo da je na najmanjem mogućem procentu. Kako je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, kod sastavljanja testova imaće se u vidu sve okolnosti.

– Kod sastavljanja testova, posebno za malu maturu, imaće se u vidu potpuno nova situacija za sve nas. Ne mogu da kažem da će zadaci biti kao što klinci umeju da kažu “prosti kao pasulj”, međutim, neće biti ni preteški. Ali mala matura i prijemni će biti održani jer je to i pitanje pravičnosti – kaže ministar.

Govoreći o onlajn nastavi, ministar ističe da je učenje od kuće u proteklom periodu bio način i da se zaštite deca i porodice. Pojedine evropske zemlje vratile su đake u učinioce. Tokom juna kreću druge aktivnosti koje će koristiti đacima da postignu što bolje rezultate.

– Od početka juna svi koji žele da poprave ocene, koji smatraju da su oštećeni, misle da mogu bolje, imaće priliku. Takođe, kako roditelji ne bi plaćali privatne časove za one koji se spremaju za testove, bilo male mature ili za fakultet, imaće priliku da deca dobiju tu pogodnost u školi kao dodatnu nastavu. Imamo još jednu mogućnost. Pojedina deca su na granici između dobrog i vrlodobrog i ovog uspeha i odličnog i faliće im neki poen za maturu. Biće im omogućeni dodatni časovi i to će biti već u prvoj polovini juna. Ministarstvo prosvete je za sve korake koje preduzima tražilo pre konkretne implementacije medicinske preporuke. Ukratko, biće to rad u malim grupama sa distancom, s merama zaštite za zaposlene, merenje temperature – poručuje ministar.

Ministarstvo prosvete spremilo je onlajn nastavu za svega dva-tri dana, a potom su snimani časovi u hodu. Onlajn nastava prema dinamici reforme obrazovanja koja se radi sa Evropskom komisijom trebalo je da bude na redu 2022. godine.

– Učenje na daljinu je trebalo da bude obuhvaćeno novim projektima, ali smo uspeli, za razliku od ostalih, da ceo sistem dignemo. Tako da smo već pilotirali onlajn nastavu, formativno ocenjivanje i onlajn probu male mature. Proverili smo koliko znaju naši profesori. Naš obrazovni sistem je pre epidemije bio na 40 odsto puta reforme sa evropskim partnerima i mi smo govori da možemo mnogo više. Pokazalo se da možemo – istakao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Izvor: Srbijadanas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama