Награђена најбоља сликовница на конкурсу Креативног центра

1 октобра, 2019

Поводом тридесет година од оснивања Креативни центар организовао је конкурс за оригиналну сликовницу за децу узраста од три године до седам година, намењен ауторима млађим од 30 година. Циљ конкурса био је да се скрене пажња на младе талентоване писце и илустраторе и да им се на тај начин пружи прилика да се опробају у стварању првих књига с којима се деца срећу, а које имају изузетно важну улогу у одрастању и развоју.

Победнички рад је сликовница под називом Кишни облак, чије су ауторке Јована Зивлак, студенткиња четврте године логопедије на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду, и Невена Силашки, студенткиња четврте године графичког дизајна Академије уметности у Новом Саду.

Награђену сликовницу Креативни центар ће објавити до краја 2019, а победницама је припала и новчана награда од 1500 евра у динарској противвредности.

„За конкурс смо сазнале на Инстаграму, а потом је плакат био постављен на мом факултету. Јована, ауторка текста, моја је другарица из средње школе која лепо пише, па смо се удружиле и решиле да заједно опробамо срећу на конкурсу. Кренуле смо од поруке сликовнице и трудиле смо се да акценат буде на томе како би деца могла да науче нешто из наше приче. Такође, било нам је важно да све буде прилагођено узрасту и да мали читаоци могу да се поистовете с главним ликом. Покушале смо да ствари сагледамо из дечје перспективе и да им тема и прича буду занимљиве. Након тога смо разрадиле текст, илустрације, ликове, ток приче. Веома нас је обрадовала ова вест и част нам је што ћемо имати прилику да сарађујемо с Креативним центром. Драго нам је што постоје конкурси попут овог, где млади аутори имају прилику да покажу оно што знају“, истичу награђене ауторке.

На конкурс за најбољу сликовницу пристигла су 34 рада, тема конкурса била је слободна, сликовница је могла да буде дело једног аутора или тима аутора, а конкурс је трајао од марта до септембра 2019.

Жири је радио у саставу: Мирјана Живковић, професорка Факултета примењених уметности у Београду (председница жирија), Славица Марковић, главна уредница Креативног центра, Љиљана Маринковић, директорка Креативног центра, Анђелка Ружић, уредница у Креативном центру, и Душан Павлић, илустратор и ликовни уредник у Креативном центру.

У образложењу награде стоји: „Сликовница Кишни облак креирана је по пропозицијама конкурса. Према речима самих ауторки, она приказује путовање једног неприхваћеног, другачијег облака, који с нама дели своја осећања: тугу, разочарање, несигурност, срећу и понос, а завршетак приче говори о томе како би право пријатељство могло да изгледати.

Ауторке су причу о кишном облаку испричале једноставним и непосредним језиком, вешто водећи заплет и пажљиво градећи његову динамику. Читалац је од самог почетка емотивно ангажован, а хумана порука текста је нешто са чиме се дете одмах идентификује. Текст је стилски усклађен са узрастом деце која читају сликовнице. У ликовном смислу, важно је истаћи да је симпатични облак у жутој кабаници, јунак сликовнице, одлично осмишљен, а и остали ликови у причи добро су стилизовани, упечатљивих форми и карактера. Цртеж и колори су снажни и искрени, планови су динамични, а разноликост широких сцена у причи држи нам пажњу од почетка до краја листања сликовнице.“

Жири похваљује оригиналност дела младих ауторки, као и професионално извођење. „Сматрамо да ће ово издање бити новина у програму Креативног центра, што смо конкурсом управо и желели да постигнемо“, истичу из те издавачке куће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама