Nagradni konkurs: Postani i ti nastavnik za digitalno doba!

3 februara, 2018

Pored Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, nagradni konkurs “Digitalna riznica znanja” podržalo je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržalo je konkurs „Digitalna riznica znanja“, koji organizuje Izdavačka kuća BIGZ školstvo.

Prema navodima nadležnih u Ministarstvu, ova prosvetna institucija najvišeg ranga prepoznala je značaj konkursa “Digitalna riznica znanja” upravo jer je jedan od prioritetnih ciljeva uvođenje informacionih tehnologija u sve obrazovne procese, a pre svega u nastavu.
Prema rečima Olivere Đikanović, glavne i odgovorne urednice u Izdavačkoj kući BIGZ školstvo, imajući u vidu koliko je digitalizacije važna za obrazovne procese, ova izdavačka kuća raspisala je nagradni konkurs „Digitalna riznica znanja“ sa namerom da osnaži učitelje i nastavnike u primeni modernih tehnologija.
– Svesni vremena u kome živimo, brzine razvoja tehnologije i značaja informatičke pismenosti za buduće generacije, izdavačka kuća BIGZ školstvo već nekoliko godina veliku pažnju poklanja digitalnim sadržajima koji pokrivaju nastavne programe i sastavni su deo naših udžbeničkih kompleta. Ideja o pokretanju nagradnog konkursa došla je kao rezultat dugogodišnje bliske saradnje sa učiteljima i nastavnicima. Imajući u vidu da mnogi od njih već koriste informacione tehnologije u nastavi, a da se neki još uvek plaše da malo smelije zakorače u digitalni svet, rešili smo da ih ohrabrimo i da im pomognemo da se slobodnije upuste u pripremanje digitalih materijala koji će im pomoći da lakše, kreativnije i zanimljivije osmisle časove. Zadovoljni smo odzivom učitelja i nastavnika, a neka kreativna rešenja su nas posebno obradovala – ističe Olivera Đikanović.
Dr Ranko Rajović, jedan od najistaknutijih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod dece, čiji se program učenja “NTC” sprovodi u 15 evropskih država i jedan od članova žirija konkursa „Digitalna riznica znanja“ kaže za Školski portal da će prilikom odabira najboljih radova gledati, pre svega, primenljivost, a zatim i kreativnost, neobična rešenja i nove ideje.
– Moderne tehnologije su nezaobilazne i postale su sastavni deo života. Potrebno ih je uvoditi u nastavu i olakšati deci usvajanje gradiva. Važno je, međutim, napomenuti da je potreban oprez, posebno kod mlađe dece, jer za optimalan razvoj deteta potrebno je puno kretanja, trčanja, skakanja, bavljenja sportom, a nove tehnologije često okupiraju dete toliko da dnevno provede i nekoliko sati gledajući u ekran – kaže dr Rajović.
On objašnjava da digitalna pismenost postaje prioritet u svim oblastima, jer su u porastu zanimanja koja zahtevaju poznavanje novih tehnologija. Neka od najtraženijih zanimanja danas, nisu postojala pre 10 godina, a većina novih vezano je za nove tehnologije.
– Prioriteti se menjaju i ko zna kakva će situacija biti za 5 godina. Možda ćemo čitati neki izveštaj u kojem će pisati da neka od najtraženijih zanimanja 2023. godine nisu ni postojala danas – dodaje naš sagovornik.
U konkurs „Digitalna riznica znanja do sada su se uključili i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanija Comtrade.
Detaljne propozicije konkursa „Digitalna riznica znanjaˮmožete pogledati ili preuzeti klikom na
PROPOZICIJE KONKURSA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "Nagradni konkurs: Postani i ti nastavnik za digitalno doba!

 1. Misha Mashina kaže:

  “Saglasan sam da se sva autorska prava koja su sadržana u bilo kojim materijalima uključujući, ali se ne ograničavajući na fotografije, video-snimke, ideje, izume, koncepte, a podnete su Organizatoru tokom trajanja Nagradnog konkursa onlajn, prenesu na Organizatora. Ovim putem prenosim na Organizatora sva ta prava dok god ona važe.
  Gore preneta prava u potpunosti su prenosiva i moći će da se dalje prenose bez mog daljeg učešća.”
  Organizator ima puno pravo da iskoristi, prekraja, ponovo objavljuje materijal; da predate radove – nagrađe ili NE! – proda trećem licu, objavi kao svoje, iskoristi u drugim projektima koji mogu biti profitabilni itd.
  Ovo je sramota, grozota i Srbija.

  1. Tina kaže:

   EE, a ove godine za Digitalni čas su nagrade dobili autori rada objavljenog u Edukin Čas za ugled (biologija,fizika….) a fizika prošle godine”prenese rad” iz Kreativne škole.( autori su saradnici ZUOV!)

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama