Наградни конкурс: Постани и ти наставник за дигитално доба!

3 фебруара, 2018

Поред Министарства трговине, туризма и телекомуникација, наградни конкурс “Дигитална ризница знања” подржало је и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржало је конкурс „Дигитална ризница знања“, који организује Издавачка кућа БИГЗ школство.

Према наводима надлежних у Министарству, ова просветна институција највишег ранга препознала је значај конкурса “Дигитална ризница знања” управо јер је један од приоритетних циљева увођење информационих технологија у све образовне процесе, а пре свега у наставу.
Према речима Оливере Ђикановић, главне и одговорне уреднице у Издавачкој кући БИГЗ школство, имајући у виду колико је дигитализације важна за образовне процесе, ова издавачка кућа расписала је наградни конкурс „Дигитална ризница знања“ са намером да оснажи учитеље и наставнике у примени модерних технологија.
– Свесни времена у коме живимо, брзине развоја технологије и значаја информатичке писмености за будуће генерације, издавачка кућа БИГЗ школство већ неколико година велику пажњу поклања дигиталним садржајима који покривају наставне програме и саставни су део наших уџбеничких комплета. Идеја о покретању наградног конкурса дошла је као резултат дугогодишње блиске сарадње са учитељима и наставницима. Имајући у виду да многи од њих већ користе информационе технологије у настави, а да се неки још увек плаше да мало смелије закораче у дигитални свет, решили смо да их охрабримо и да им помогнемо да се слободније упусте у припремање дигиталих материјала који ће им помоћи да лакше, креативније и занимљивије осмисле часове. Задовољни смо одзивом учитеља и наставника, а нека креативна решења су нас посебно обрадовала – истиче Оливера Ђикановић.
Др Ранко Рајовић, један од најистакнутијих стручњака за рани развој интелигенције код деце, чији се програм учења “НТЦ” спроводи у 15 европских држава и један од чланова жирија конкурса „Дигитална ризница знања“ каже за Школски портал да ће приликом одабира најбољих радова гледати, пре свега, применљивост, а затим и креативност, необична решења и нове идеје.
– Модерне технологије су незаобилазне и постале су саставни део живота. Потребно их је уводити у наставу и олакшати деци усвајање градива. Важно је, међутим, напоменути да је потребан опрез, посебно код млађе деце, јер за оптималан развој детета потребно је пуно кретања, трчања, скакања, бављења спортом, а нове технологије често окупирају дете толико да дневно проведе и неколико сати гледајући у екран – каже др Рајовић.
Он објашњава да дигитална писменост постаје приоритет у свим областима, јер су у порасту занимања која захтевају познавање нових технологија. Нека од најтраженијих занимања данас, нису постојала пре 10 година, а већина нових везано је за нове технологије.
– Приоритети се мењају и ко зна каква ће ситуација бити за 5 година. Можда ћемо читати неки извештај у којем ће писати да нека од најтраженијих занимања 2023. године нису ни постојала данас – додаје наш саговорник.
У конкурс „Дигитална ризница знања до сада су се укључили и Министарство трговине, туризма и телекомуникација и компанија Цомтраде.
Детаљне пропозиције конкурса „Дигитална ризница знањаˮможете погледати или преузети кликом на
ПРОПОЗИЦИЈЕ КОНКУРСА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Наградни конкурс: Постани и ти наставник за дигитално доба!

 1. Misha Mashina каже:

  “Сагласан сам да се сва ауторска права која су садржана у било којим материјалима укључујући, али се не ограничавајући на фотографије, видео-снимке, идеје, изуме, концепте, а поднете су Организатору током трајања Наградног конкурса онлајн, пренесу на Организатора. Овим путем преносим на Организатора сва та права док год она важе.
  Горе пренета права у потпуности су преносива и моћи ће да се даље преносе без мог даљег учешћа.”
  Organizator ima puno pravo da iskoristi, prekraja, ponovo objavljuje materijal; da predate radove – nagrađe ili NE! – proda trećem licu, objavi kao svoje, iskoristi u drugim projektima koji mogu biti profitabilni itd.
  Ovo je sramota, grozota i Srbija.

  1. Tina каже:

   EE, a ove godine za Digitalni čas su nagrade dobili autori rada objavljenog u Edukin Čas za ugled (biologija,fizika….) a fizika prošle godine”prenese rad” iz Kreativne škole.( autori su saradnici ZUOV!)

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама