Najbolji evropski udžbenik za osnovce dolazi iz Srbije i zove se Putovanje u središte priče

oktobar 19, 2023

Izdanje „Kreativnog centra“ Putovanje u središte priče autorke Anđelke Ružić, sa ilustracijama Mladena Anđelkovića, osvojilo je na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga (18–22. oktobar 2023) Nagradu „Najbolji evropski udžbenik“ („Best European Learning Material Award“– BELMA) u kategoriji udžbenika za osnovnu školu.

Nagradu Najbolji evropski udžbenik dodeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG), a svečano proglašenje pobednika tradicionalno se održava prvog dana Sajma knjiga u prostoru Obrazovnog foruma.

Za nagradu mogu da konkurišu svi evropski izdavači udžbenika, a materijale procenjuje nezavisni žiri sastavljen od osam do deset članova, stručnjaka za obrazovnu literaturu koji poznaju različite evropske jezike i različite obrazovne sisteme.

Priručnik za kreativno pisanje Putovanje u središte priče namenjen je starijim osnovcima, a nastao je s namerom da omogući mladim ljubiteljima čitanja i pisanja da zavire u svet priča, otkriju brojne tajne spisateljskog zanata i ujedno razviju veštinu pisanja. Sadrži dvanaest tema sa obrađenim važnim pravilima kojih se pisci pridržavaju kako bi napisali dobru i zanimljivu priču. Čitaoci će saznati kako se gradi književni lik, šta je važno za vreme i mesto radnje, kako nastaje zaplet, šta čini dobar početak i dobar kraj priče i mnogo toga drugog.

Putovanje u središte priče objavljeno je krajem 2022. godine i veoma brzo je privuklo veliku pažnju dece, nastavnika i roditelja. Uporedo sa izlaskom ovog izdanja pokrenute su i radionice kreativnog pisanja koje vodi autorka Anđelka Ružić, profesorka srpskog jezika i književnosti i urednica u izdavačkoj kući Kreativni centar.

„Pisanje i saradnja sa piscima svakako su moji najvažniji zadaci, pa je otuda priručnik Putovanje u središte priče nastao s namerom da mladim zaljubljenicima u knjige prenesem stečeno iskustvo i razotkrijem tajne ovog zanata. Pažljivo sam radila na odabiru materijala koji će ući u priručnik, kao i na njegovom vizuelnom identitetu, i veoma me raduje što je taj trud prepoznat i van granica naše zemlje čime je priručnik stekao oznaku univerzalnog kvaliteta. Nagrada Najbolji evropski udžbenik veliki je kompliment mojim ukupnim nastojanjima da svojim znanjem i iskustvom doprinesem u stvaranju generacija pre svega strastvenih čitalaca, a potom možda i nekog budućeg pisca na našim prostorima“, istakla je autorka Anđelka Ružić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Najbolji evropski udžbenik za osnovce dolazi iz Srbije i zove se Putovanje u središte priče"

  1. Silveli kaže:

    Čitalac sam od desete godine. Volim knjigu i ostaću čitalac zauvek ali…
    Pisce i pesnike u njihovo vreme su birali poznati, a obeležavala ih je i promovisala trenutna moda i zainteresovanost bogataša. Tako su oni danas “klasici”. Rat i mir je ljubavni roman kao Nadam Bovari. Iva Andrića i istorijski romani. Branko Ćopić i Ršumović i njihove pesmice deca su prevazišla. Odrasli uvode lektire po svom ukusu ali deca ih i ne otvore i ne čitaju. Nešto što je nastalo u vekovima ili godinama unazad pripada onom vremenu u kome je nastalo. Tehnika, gradjevinarstvo, medicina su napredovali zašto ne bi i literatura…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama