Најбољи ЕВРОПСКИ уџбеник за предшколце изабран на Франкфуртском сајму књига

11 октобра, 2018

Издавачка кућа Креативни центар освојила је на овогодишњем Франкфуртском сајму књига (10–14. октобар) награду Најбољи европски уџбеник  (Best European Learning Material Award – BELMA) за књиге из едиције Школице, намењене предшколцима аутора Славице Марковић и Симеона Маринковића са илустрацијама Евелине Даневе Рајнингер.
Едиција Школице је серија књига за подстицање дечјег развоја и креативности која је намењена деци у узрасту од прве до шесте године. Мноштво разноврсних активности – учење првих бројева и слова и упознавање с појмовима из света који нас окружује – има за циља да у деци пробуди радозналост и да их подстакне на размишљање и закључивање. Аутори су се трудили да садржај књига ускладе са одликама развоја детета у узрасту ком је књига намењена, тако да су на почетку сваке књиге дате основне карактеристике развоја детета у одређеној години, док се на крају књиге налазе налепнице или картонски додаци.

Садржај књига заснива се на тренуцима кроз које дете пролази у одрастању. Књиге садрже питања које одрасли могу постављати деци док заједно читају. Љупки ликови животиња блиски су деци овог узраста, а привлачне илустрације живих боја подржане су кратким причицама, једноставним стиховима и задацима уз употребу речи које прате дететов свакодневни живот. На свакој страни дата су питања која децу упућују на посматрање и запажање.
Верујемо да ће књиге из едиције Школице помоћи родитељима и васпитачима да од најранијих дана код својих малишана развијају љубав према књизи – да подстичу њихово запажање, машту и радозналост. Заједничко читање ових сликовница и дружење уз њих помоћи ће одраслима да сазнају шта све деца могу, као и како да их на прави начин охрабре у процесу учења, наводе Симеон Маринковић и Славица Марковић, ауторски тандем који је за радне листове за предшколце Весели вртић освојио Награду за најбољи европски уџбеник у 2014. години.

Награде за најбољи европски уџбеник додељују Франкфуртски сајам књига, Међународна асоцијација за истраживање уџбеника и образовних медија (IARTEM) и Европско удружење издавача уџбеника (EEPG), а свечано проглашење победника традиционално се одржава првог дана Сајма књига у простору Образовног форума.

За награду могу да конкуришу сви европски издавачи уџбеника, а материјале процењује независан жири састављен од осам до десет чланова, стручњака за образовну литературу, који познају различите европске језике и различите образовне сиситеме. Ово је, иначе, седма по реду награда за најбољи европски уџбеник за Креативни центар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама