Najbolji EVROPSKI udžbenik za predškolce izabran na Frankfurtskom sajmu knjiga

11 oktobra, 2018

Izdavačka kuća Kreativni centar osvojila je na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga (10–14. oktobar) nagradu Najbolji evropski udžbenik  (Best European Learning Material Award – BELMA) za knjige iz edicije Školice, namenjene predškolcima autora Slavice Marković i Simeona Marinkovića sa ilustracijama Eveline Daneve Rajninger.
Edicija Školice je serija knjiga za podsticanje dečjeg razvoja i kreativnosti koja je namenjena deci u uzrastu od prve do šeste godine. Mnoštvo raznovrsnih aktivnosti – učenje prvih brojeva i slova i upoznavanje s pojmovima iz sveta koji nas okružuje – ima za cilja da u deci probudi radoznalost i da ih podstakne na razmišljanje i zaključivanje. Autori su se trudili da sadržaj knjiga usklade sa odlikama razvoja deteta u uzrastu kom je knjiga namenjena, tako da su na početku svake knjige date osnovne karakteristike razvoja deteta u određenoj godini, dok se na kraju knjige nalaze nalepnice ili kartonski dodaci.

Sadržaj knjiga zasniva se na trenucima kroz koje dete prolazi u odrastanju. Knjige sadrže pitanja koje odrasli mogu postavljati deci dok zajedno čitaju. Ljupki likovi životinja bliski su deci ovog uzrasta, a privlačne ilustracije živih boja podržane su kratkim pričicama, jednostavnim stihovima i zadacima uz upotrebu reči koje prate detetov svakodnevni život. Na svakoj strani data su pitanja koja decu upućuju na posmatranje i zapažanje.
Verujemo da će knjige iz edicije Školice pomoći roditeljima i vaspitačima da od najranijih dana kod svojih mališana razvijaju ljubav prema knjizi – da podstiču njihovo zapažanje, maštu i radoznalost. Zajedničko čitanje ovih slikovnica i druženje uz njih pomoći će odraslima da saznaju šta sve deca mogu, kao i kako da ih na pravi način ohrabre u procesu učenja, navode Simeon Marinković i Slavica Marković, autorski tandem koji je za radne listove za predškolce Veseli vrtić osvojio Nagradu za najbolji evropski udžbenik u 2014. godini.

Nagrade za najbolji evropski udžbenik dodeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG), a svečano proglašenje pobednika tradicionalno se održava prvog dana Sajma knjiga u prostoru Obrazovnog foruma.

Za nagradu mogu da konkurišu svi evropski izdavači udžbenika, a materijale procenjuje nezavisan žiri sastavljen od osam do deset članova, stručnjaka za obrazovnu literaturu, koji poznaju različite evropske jezike i različite obrazovne sisiteme. Ovo je, inače, sedma po redu nagrada za najbolji evropski udžbenik za Kreativni centar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama