Најбољи наставници Србије у трци за награду од милион долара

септембар 24, 2019

Одржана је још једна свечаност на којој су додељена признања Најбољим едукаторима Србије, који ће нас следеће године представљати на светском такмичењу Global Teacher Prize! Признања за ванпросечна постигнућа у раду и каријери, уручена су овим сјајним наставницима у просторијама Привредне коморе Србије у Београду, у суботу 21. септембра, у организацији непрофитног, невладиног Удружења за подстицање предузетништва “Живојин Мишић”.

Удружење “Живојин Мишић”, које је трећу годину за редом национални партнер Varkey Фондације, изабрало је представнике Србије за такмичење Global Teacher Prize, за које се верује да је у рангу Нобелове награде. Њихов циљ је да пронађу најбољег наставника света, а наш да покажемо да Србија има наставнике вредне те титуле. Фонд за награде које је удружење обезбедило износи чак милион долара. Тај новац ће победнику бити исплаћиван у наредних 10 година, за различите пројекте које буде спроводио у својој средини.

Кандидати за ово такмичење су Ивана Ковачевић, наставница српског језика и књижевности из Београда, Борко Петровић, наставник енглеског језика из Параћина и Зоран Илић, учитељ из Лесковца.

Свечаност којој су поред награђених присуствовале и колеге Најбољи едукатори Србије, чланови комисије, бројне званице и пријатељи српског образовања, отворила је Ивона Јовановић, координатор Удружења.

Комисију која је радила на избору националних представника ове године чинили су Бранислав Ранђеловић, в.д. Директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Драгица Павловић Бабић, координатор ПИСА истраживања у Србији и сарадник Института за психологију у области образовања, Ивана Ценерић, координатор истраживања у Центру за образовне политике, Срђан Вербић, бивши Министар просвете и члан Атлантис групе, Вигор Мајић, директор Истраживачке станице Петница, Зоран Станојевић, уредник и новинар Радио телевизије Србије и представници Удружења “Живојин Мишић”.

Након уручења награде, присутнима се обратила Ивана Ковачевић, награђена као један од Најбољих едукатора 2018. године, једна од наших кандидата за Global Teacher Prize.

,,Припала ми је велика част да будем један од представника наше земље и прикажем образовни систем Србије као систем који настоји да сваком ученику обезбеди квалитетно и континуирано школовање. Овом приликом се захваљујем свима који су данас овде јер учествују у мисији моје школе заједно са мном, да се образовање учини доступним сваком детету, као и на истицању значаја образовања у свим околностима. “

Борко Петровић, један од кандидата за најбољег наставника света, упоредио је свој животни пут са причом “Дечак који је преживео”, нагласивши да увек у животу постоје две стране једне приче, а наш избор је тај који нас дефинише. Испричао нам је причу о болешљивом детету, које је имало неке проблеме у школи, које је каснило са учењем писања, био жртва вршњачког насиља, и који је упркос свему томе, успео да све то победи, да заврши факултет, буде цењен у свом послу, и да буде победник.

Трећи кандидат за ово престижно такмичење, Зоран Илић, један од награђених Најбољих едукатора Србије 2018. године, захвалио се гостима, пријатељима и члановима породице за искрене честитке и подршку учитељима и наставницима који покушавају да овај свет изгледа боље. “Када знам да сам својој деци, а онда и њиховој деци оставио траг којем ће се радовати, једнако туђим као и својим успесима, јер ово је и њихов успех, ово је једна лепа прича”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама