Najbolji nastavnici Srbije u trci za nagradu od milion dolara

septembar 24, 2019

Održana je još jedna svečanost na kojoj su dodeljena priznanja Najboljim edukatorima Srbije, koji će nas sledeće godine predstavljati na svetskom takmičenju Global Teacher Prize! Priznanja za vanprosečna postignuća u radu i karijeri, uručena su ovim sjajnim nastavnicima u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, u subotu 21. septembra, u organizaciji neprofitnog, nevladinog Udruženja za podsticanje preduzetništva “Živojin Mišić”.

Udruženje “Živojin Mišić”, koje je treću godinu za redom nacionalni partner Varkey Fondacije, izabralo je predstavnike Srbije za takmičenje Global Teacher Prize, za koje se veruje da je u rangu Nobelove nagrade. Njihov cilj je da pronađu najboljeg nastavnika sveta, a naš da pokažemo da Srbija ima nastavnike vredne te titule. Fond za nagrade koje je udruženje obezbedilo iznosi čak milion dolara. Taj novac će pobedniku biti isplaćivan u narednih 10 godina, za različite projekte koje bude sprovodio u svojoj sredini.

Kandidati za ovo takmičenje su Ivana Kovačević, nastavnica srpskog jezika i književnosti iz Beograda, Borko Petrović, nastavnik engleskog jezika iz Paraćina i Zoran Ilić, učitelj iz Leskovca.

Svečanost kojoj su pored nagrađenih prisustvovale i kolege Najbolji edukatori Srbije, članovi komisije, brojne zvanice i prijatelji srpskog obrazovanja, otvorila je Ivona Jovanović, koordinator Udruženja.

Komisiju koja je radila na izboru nacionalnih predstavnika ove godine činili su Branislav Ranđelović, v.d. Direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Dragica Pavlović Babić, koordinator PISA istraživanja u Srbiji i saradnik Instituta za psihologiju u oblasti obrazovanja, Ivana Cenerić, koordinator istraživanja u Centru za obrazovne politike, Srđan Verbić, bivši Ministar prosvete i član Atlantis grupe, Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica, Zoran Stanojević, urednik i novinar Radio televizije Srbije i predstavnici Udruženja “Živojin Mišić”.

Nakon uručenja nagrade, prisutnima se obratila Ivana Kovačević, nagrađena kao jedan od Najboljih edukatora 2018. godine, jedna od naših kandidata za Global Teacher Prize.

,,Pripala mi je velika čast da budem jedan od predstavnika naše zemlje i prikažem obrazovni sistem Srbije kao sistem koji nastoji da svakom učeniku obezbedi kvalitetno i kontinuirano školovanje. Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su danas ovde jer učestvuju u misiji moje škole zajedno sa mnom, da se obrazovanje učini dostupnim svakom detetu, kao i na isticanju značaja obrazovanja u svim okolnostima. “

Borko Petrović, jedan od kandidata za najboljeg nastavnika sveta, uporedio je svoj životni put sa pričom “Dečak koji je preživeo”, naglasivši da uvek u životu postoje dve strane jedne priče, a naš izbor je taj koji nas definiše. Ispričao nam je priču o bolešljivom detetu, koje je imalo neke probleme u školi, koje je kasnilo sa učenjem pisanja, bio žrtva vršnjačkog nasilja, i koji je uprkos svemu tome, uspeo da sve to pobedi, da završi fakultet, bude cenjen u svom poslu, i da bude pobednik.

Treći kandidat za ovo prestižno takmičenje, Zoran Ilić, jedan od nagrađenih Najboljih edukatora Srbije 2018. godine, zahvalio se gostima, prijateljima i članovima porodice za iskrene čestitke i podršku učiteljima i nastavnicima koji pokušavaju da ovaj svet izgleda bolje. “Kada znam da sam svojoj deci, a onda i njihovoj deci ostavio trag kojem će se radovati, jednako tuđim kao i svojim uspesima, jer ovo je i njihov uspeh, ovo je jedna lepa priča”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama