Ускраћивање љубави

Ако користите ову методу свесно, како бисте натерали дете да вас послуша, то ће бити лоше искуство за њега. Претње типа: “Ако одмах не спремиш собу, више те нећу волети!” никада немојте да изговарате.

Недоследност

Кад малишан у продавници почне да бесни док вам саосећајни пролазници добацују разне коментаре, тешко је остати смирен. Ипак, послушајте овај савет: правила понашања се не мењају зависно од расположења или места где се налазимо, него их се треба придржавати увек и свугде.

Увреде и батине

Вербално и физичко насиље неће дете приближити ономе што желите, већ ће нашкодити његовом развоју.

Преоптерећење

Деца нису мултитаскинг генијалци. Превише правила и упутстава одједном може да их збуни и преоптерети. Мала деца не могу да раде више од једног задатка истовремено.

Лоши узори

Питате се зашто дете псује и чудно се понаша? Одговор на то потражите у свом понашању. Малишани нарочито лако усвајају лоше навике од родитеља. И зато правила која важе за ваше дете треба да важе и за вас.

Недовољно похвала

Склонило је свој тањир са стола и ставило га у судоперу, а ви не кажете ништа? Колико год мислили да то није “велика ствар”, за дете ће бити важно да то приметите. Обавезно га похвалите када уради нешто позитивно, а да ви то нисте тражили.

Недостатак поверења

Веома је важно да имате поверење у најмлађе чланове породице. Само тако могу да науче шта је одговорност и развију здрав осећај сопствене вредности. Допустите им да нешто покушају, чак и када знате да ће резултат бити лош.

Без упоређивања

Свако дете је посебно и другачије се развија. Оснажујте му идентитет и научите да цени своје способности и таленте.

Погрешна комуникација

Ако сте стално у сукобу са дететом, можда је разлог то што нисте јасни у захтевима. Малишани најлакше разумеју кратке и јасне реченице.

Претерана строгоћа

Потпуно је нормално да у свакодневном животу не тече увек све по плану. Повремено допустите најмлађима да се изборе за себе. Ако желе да обују патике уместо гумених чизама, неће се догодити ништа страшно. Размислите о томе што је заиста важно.

(Новости)