Најлепши цитати из књиге "Дневник Ане Франк"

12 јуна, 2015

Анa Франк, тринаестогодишње девојчице која је записивала своје мисли кријући се од нациста. Анин дневник нагло се прекида после две године када су их окупатори пронашли и одвели у концентрациони логор у коме је ова девојчица умрла. Једини преживели из породице Франк био је њен отац који је после рата пронашао и објавио ћеркин дневник. Потресне мисли једног заточеног детета које не губи веру у људе и наду да ће бити спашено, никога не остављају равнодушним. И данас, 70 година од њене смрти још увек одјекују истом јачином.
ana-frank-
Ана Франк
– Писање дневника је стварно чудно искуство за неког попут мене. Не само зато што никада ништа нисам написала раније, већ зато што вероватно никога неће интересовати шкрабања тринаестогодишње девојчице. Али није важно. Пише ми се.
– Како је дивно то што нико не мора да чека ниједан моменат како би променио свет.
– Знам шта хоћу, имам циљ, имам религију и љубав. Пустите ме да будем то што јесам и бићу задовољна. Знам да сам жена, жена са унутрашњом снагом и пуно храбрости.
– Није нам дозвољено да имамо никаква мишљења. Људи ти могу рећи да држиш уста затворена, али то те не спречава да имаш сопствено мишљење. Иако су људи веома млади, не би требали да их спречавају да кажу шта мисле.
– Жене треба поштовати! Генерално гледано, мушкарци су поштовани свуда у свету, па зашто онда и жене не би биле? Војници и ратни хероји добијају комеморацију, истраживачи вечну славу, мученици су слављени, али колико људи гледа у жену као у војника?
– Свако у себи носи парче добрих вести. Добра вест је та да не знаш колико сјајан можеш бити! Колико можеш волети! Шта све можеш да оствариш! И колики је твој потенцијал!
– Тешко је у ово време имати идеале, снове и гајити наду, само да би све то срушила сива реалност. Чудо је што нисам напустила све своје идеале, који делују тако апсурдни и непрактични. Ипак, држим их се чврсто јер још увек верујем, упркос свему, да су људи у дубини душе уствари добри.
– Оно што је учињено, не може се поништити, али се може спречити да се не понови.
– Не размишљам о свој беди већ о лепоти која и даље постоји.
Свако ко је срећан, усрећиће још некога.
Извор: srbijadanas.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Најлепши цитати из књиге "Дневник Ане Франк""

  1. Google korisnik каже:

    Tako hrabra devojčica, koja i pored tolikog bola, još uvek veruje da, tu negde, postoji nada da će se sve vratiti na staro, da će ih nacisti poštedeti i pustiti da lepo i slobodno žive, i da će opet moći da bude srećna i bezbedna.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама