Најпопуларнија имена у 2017 – девојчицама љупка, дечацима опасна

11 јануара, 2018

И ове године највише дечака у Београду понело име Лука, а Софија је још убедљивије него претходне године иза себе оставила Дуњу, пише сајт znacenje-imena.com.

Најпопуларнија имена

На самом врху листе за дечаке није дошло до великих промена у односу на прошлу годину. Лука је на првом месту, а за њим следе Стефан, Вук, Лазар и Филип. И управо ова петорка је и прошле године била водећа. И ове године је Вук једино изворно славенско и српско име које се нашло међу првих десет имена.
Име Софија је и 2017. године успела да одушеви највише младих родитеља у Београду, те редослед првих пет женских имена изгледа тренутно овако: Софија, Дуња, Милица, Сара, Нина. Најомиљеније српско име, Милица, се тако опет нашло у самом врху ранг листе. Милица је наиме чак у 84 општине у Србији најчешће женско име, како показују резултати последњег Пописа становништва урађеног у Србији 2011. године.

Прогноза за 2027. годину

Ипак највећи успон ове године је доживела Мила, како је и предвидео портал Значење Имена пре три године. А ове године смо добили њихову прогнозу за 2027. годину:
„На основу статистике коју сад имамо и увида у популарности на инетрнационалној сцени предвиђамо да ће Ђурђа до 2027. доћи на само чело топ листе. Ово име повезује тренд кратких имена и тренд домаћих имена, првенствено по својој звучности, подсећајући на име Ђорђе.“

Љупке девојчице и опасни дечаци

Као и претходних година, родитељи девојчица су више спремни да експериментишу код недевања имена, док су родитељи дечака радије традиционални. Чини се да родитељи имају опуштенији став кад именују своје ћерке, док су веома опрезни кад бирају имена за своје синове. И док се на листи најтраженијих имена за девојчице налазе кротке и миле Срна и Мила, на листи мушких имена су велики и страшни Вук, Вукашин, Вукан и Лав.
Рекло би се да родитељи, можда свесно а можда подсвесно, желе својим синовима да дају опасно име док су ћерке више пожељне као љупке.
Међутим постоји и други тренд, а то су такозвана унисекс имена која су истовремено и мушка и женска. Имена Вања и Саша су се наиме нашла на листи како мушких тако и женских најчешћих имена. Занимљиво је да је број Саша дечака и Саша девојчица подједнак- 12 девојчица и 12 дечака су понели ово име. А ни код Вања није велика разлика. Такође име Матеа се даје и девојчицама и дечацима. А веровали или не, рођена је и једна Дарко ове године.
Извор: znacenje-imena.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама