Најпопуларније основне школе у већим градовима и ко ће имати предност при упису

2 априла, 2019

Ове године деца рођена од првог марта 2012. до краја фебруара 2013. сешће по први пут у школске клупе, а процене су Министарства просвете да ће бити 68.000 до 70.000 малишана. Маме и тате предаваће сада документа неопходна за упис, мада доста је и оних који су то учинили и јер су желели да изаберу школу којој не припадају по адреси становања. Накнадни рок за упис правака је од 20. августа 2019. Београд – поднето 2.106 захтева

Тако су основне школе на територији Београда примиле 2.106 захтева за упис малишана у школе које им по адреси становања територијално не припадају.

– Највише захтева, као и прошле године, имају осмолетке на територији општине Земун – 377, Палилула – 318 и Нови Београд – 293. Од градских општина најмање заинтересованих за упис у школу која није близу куће било је на Звездари – 58 и Савском венцу – 44, а од приградских Сопот, Младеновац и Барајево нису добили ниједну молбу – истиче за “Блиц” секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

У 17 београдских предшколских установа има око 16.000 предшколаца, будућих првака. Судећи по броју заинтересованих, најтраженија је ОШ “Јосиф Панчић” на Бановом брду.

– За ОШ “Јосиф Панчић” на Бановом брду стигла су 122 захтева, потом за ОШ “Милан Ђ. Милићевић” на Вождовцу, која је добила 85 таквих захтева, док је по 80 захтева стигло у школе “Јован Ристић” на Палилули и “Светозар Милетић” у Земуну. Београдске 202 основне школе спремно дочекују почетак уписа овогодишњих првака, који ускоро почиње – поручује Славко Гак.

Као разлоге због чега се пре опредељују за даље школе, родитељи наводе пре свега облике наставе које оне нуде. Један од важнијих је да ли имају продужени боравак, затим који страни језици се уче, а некад је чак предност школе уколико је близу радног места једног од родитеља.

Према речима директор ОШ “Јосиф Панчић” Милана Бајића, управа покушава да изађе у сусрет свим заинтересованима, колико је то могуће.

– Предност имају пре свега они најревноснији, који су већ 3. децембра поднели међу првима захтев, затим они чији сестре и браћа већ иду у нашу школу.

Нови Сад – продужени боравак кључан за избор

И у Новом Саду из године у годину бележи се све више захтева.

Приликом одабира школе узима се у обзир и њена опремљеност, резултати ученика на такмичењима, малој матури, али и и постојање продуженог боравка.

У прилог томе говори и популарност ОШ “Никола Тесла”, која ове године уписује седам одељења или 210 првака, а стигло је чак 103 молбе родитеља за упис деце која територијално не припадају тој школи. Слично је и са ОШ “Ђура Даничић”, “Прва војвођанска бригада”, “Петефи Шандор”, “Јожеф Атила”, “Жарко Зрењанин”, “Ђорђе Натошевић”, “Коста Трифковић” и “Бранко Радичевић”.

Ниш – маме и тате меркају и резултате на матури

Када је реч о основним школама у Нишу, “Вожд Карађорђе”, “Радоје Домановић”, “Ратко Вукићевић” су неке од најпопуларнијих. “Вождова” је одувек важила за једну од најзвучнијих. Једни родитељи хвале квалитет наставе, а други резултате на пријемним испитима, док има и оних који сматрају да би у ову школу требало више улагати.

Више на: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама