Najpopularnije osnovne škole u većim gradovima i ko će imati prednost pri upisu

2 aprila, 2019

Ove godine deca rođena od prvog marta 2012. do kraja februara 2013. sešće po prvi put u školske klupe, a procene su Ministarstva prosvete da će biti 68.000 do 70.000 mališana. Mame i tate predavaće sada dokumenta neophodna za upis, mada dosta je i onih koji su to učinili i jer su želeli da izaberu školu kojoj ne pripadaju po adresi stanovanja. Naknadni rok za upis pravaka je od 20. avgusta 2019. Beograd – podneto 2.106 zahteva

Tako su osnovne škole na teritoriji Beograda primile 2.106 zahteva za upis mališana u škole koje im po adresi stanovanja teritorijalno ne pripadaju.

– Najviše zahteva, kao i prošle godine, imaju osmoletke na teritoriji opštine Zemun – 377, Palilula – 318 i Novi Beograd – 293. Od gradskih opština najmanje zainteresovanih za upis u školu koja nije blizu kuće bilo je na Zvezdari – 58 i Savskom vencu – 44, a od prigradskih Sopot, Mladenovac i Barajevo nisu dobili nijednu molbu – ističe za “Blic” sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

U 17 beogradskih predškolskih ustanova ima oko 16.000 predškolaca, budućih prvaka. Sudeći po broju zainteresovanih, najtraženija je OŠ “Josif Pančić” na Banovom brdu.

– Za OŠ “Josif Pančić” na Banovom brdu stigla su 122 zahteva, potom za OŠ “Milan Đ. Milićević” na Voždovcu, koja je dobila 85 takvih zahteva, dok je po 80 zahteva stiglo u škole “Jovan Ristić” na Paliluli i “Svetozar Miletić” u Zemunu. Beogradske 202 osnovne škole spremno dočekuju početak upisa ovogodišnjih prvaka, koji uskoro počinje – poručuje Slavko Gak.

Kao razloge zbog čega se pre opredeljuju za dalje škole, roditelji navode pre svega oblike nastave koje one nude. Jedan od važnijih je da li imaju produženi boravak, zatim koji strani jezici se uče, a nekad je čak prednost škole ukoliko je blizu radnog mesta jednog od roditelja.

Prema rečima direktor OŠ “Josif Pančić” Milana Bajića, uprava pokušava da izađe u susret svim zainteresovanima, koliko je to moguće.

– Prednost imaju pre svega oni najrevnosniji, koji su već 3. decembra podneli među prvima zahtev, zatim oni čiji sestre i braća već idu u našu školu.

Novi Sad – produženi boravak ključan za izbor

I u Novom Sadu iz godine u godinu beleži se sve više zahteva.

Prilikom odabira škole uzima se u obzir i njena opremljenost, rezultati učenika na takmičenjima, maloj maturi, ali i i postojanje produženog boravka.

U prilog tome govori i popularnost OŠ “Nikola Tesla”, koja ove godine upisuje sedam odeljenja ili 210 prvaka, a stiglo je čak 103 molbe roditelja za upis dece koja teritorijalno ne pripadaju toj školi. Slično je i sa OŠ “Đura Daničić”, “Prva vojvođanska brigada”, “Petefi Šandor”, “Jožef Atila”, “Žarko Zrenjanin”, “Đorđe Natošević”, “Kosta Trifković” i “Branko Radičević”.

Niš – mame i tate merkaju i rezultate na maturi

Kada je reč o osnovnim školama u Nišu, “Vožd Karađorđe”, “Radoje Domanović”, “Ratko Vukićević” su neke od najpopularnijih. “Voždova” je oduvek važila za jednu od najzvučnijih. Jedni roditelji hvale kvalitet nastave, a drugi rezultate na prijemnim ispitima, dok ima i onih koji smatraju da bi u ovu školu trebalo više ulagati.

Više na: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama