Највећи проблем с којим ће се суочити наша деца описан је у новој сликовници Креативног центра

Вероватно највећи проблем савременог света и свих нас је што не разумемо колико је страховито битно да променимо свој однос према природи. Број оних, чак и међу вама који овај текст читате, који ће сутра пластичну флашу одложити у посебну кесу и однети на рециклажу, који ће решити да не пале ауто до продавнице јер ће тиме помоћи очувању природне средине, који ће пазити да потроше што мање воде… занемарљиво је мали.

Иако је сасвим јасно да је глобално отопљавање само једна од неколико великих претњи за целокупан живот на планети, понашамо се као да се то заправо дешава неком другом, као да то није наш проблем. Можда није, али проблем наше деце и то вероватно највећи с којим ће се суочити – јесте. Зато, покушајте да их научите да чувају природу, да рециклирају, да пешаче увек кад могу. А то можете само на један начин – личним примером и едукацијом.

У издању Креативног центра недавно се појавила нова сликовница која вам на почетку тог пута на ком ћете учити дете да сачува своју средину, може бити одличан савезник. „Узбуна у кући белих медведа“ прича је Станке Брдар, еколога и борца за очување животне средине. Књигу је илустровао Емир Дурмишевић. На један пријемчив и освешћујући начин ова прича у деци буди потребу да направе те сасвим мале промене у својим навикама и тако сачувају живот Увеу и његовој породици.

О сликовници смо разговарали управо са ауторком.

Како је настала сликовница Узбуна у кући белих медведа?

Забрињавајуће слике топљења леда на „врху света“ биле су мотив за причу о томе како бели медведи губе своје станиште. Највеће претња овом моћном и неприкосновеном владару леденог пространства у прошлости су били ловци, а сада његов опстанак угрожава глобално загревање. Арктички лед на коме одувек живе, где се хране и подижу своје младунце убрзано се топи и то је звоно за узбуну не само у кући белих медведа. Због раста температуре угрожени су и други становници Северног пола, многе биљне и животињске врсте широм Планете.

У извештајима експерата о стању Планете најављује се да нас можда чека „топла будућност“. У дугој историји постојања Земље клима се често мењала, али промене које се сада дешавају су брзе и непредвидиве. Климатолози садашњи раст температуре доводе у везу са активностима људи, са необузданим трошењем природних ресурса, пре свега фосилних горива. Притисак потрошње је већи него што природа може да обнови, прети да наруши крхку равнотежу на Планети.

Појасните нам њен концепт пошто ово није само обична сликовница (на крају се налазе и савети о томе шта људи могу да ураде да сачувају „кућу белих медведа“).

Узбуна у кући белих медведа је еколошка прича о малом медведу Увеу који сам и уплашен пловећи на све тањој санти леда, далеко од своје куће сазнаје и види много тога што га додатно узнемири. То што види су заправо призори реалности света у коме живимо – џиновски крузери, море затрпано смећем, градови који се гуше у смогу, посечено дрвеће, угрожени китови …

Уколико прича о породици белих медведа код деце побуди емпатију и еколошки их пробуди, на крају сликовнице могу да сазнају шта могу свакодневно да раде како би штедели енергију и бринули о животној средини. То што свако може да уради су мале промене, мали кораци. Ако је много оних који праве те кораке онда су позитивне промене могуће.

Као еколошкиња Ви се већ дуго бавите питањима очувања природе. Међу Вашим пројектима издвајају се приручници „Чувари природе“ за ученике нижих разреда основне школе, који су годинама наилазили на одличан пријем у школама, а сада и ова сликовница. Која су Ваша искуства у раду са децом и како она примају ове садржаје?

Деца имају природну радозналост да откривају свет око себе, да га истражују, вреднују. У раном узрасту дете своју околину упознаје својим чулима, а како расте његова опажања и истраживачке активности постају сложеније, интересује се за појаве у природи, за својства воде, ваздуха, за угрожене врсте. Неупитно је да са еколошким образовањем треба кренути од малих ногу. Када се деци на разумљив и занимљив начин предочавају конкретне еколошке теме и проблеми, када стичу знања кроз искуство, она се сензибилишу и мотивишу за брижљив и одговоран однос према природи, желе и могу да буду њени чувари.

И још нешто, драга децо и родитељи. Тачније – драги родитељи и децо. Уве има нешто важно да вас замоли: